Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno, večeras u 22.20h

Ljuti vas smrad cigareta? To je zapravo vaš najmanji problem!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niste pušač, ali živite s nekim tko se ne ustručava kod kuće zapaliti cigaretu? Svake godine 600 000 ljudi poput vas umre diljem svijeta, upravo zbog izloženosti dimu cigareta.

To su podaci Svjetske zdravstvene organizacije, a sve opasnosti koje prijete nepušačima istražila je ekipa Provjerenog.

Otprilike 4 tisuće različitih spojeva sadrži dim cigarete, a smrad naše odjeće nakon druženja s pušačima trebao bi nas brinuti najmanje od svega što nam taj dim zapravo može priuštiti. Rak pluća, leukemija, srčani udar, moždani udar, ali i astma, bronhitis, upala uha - sve su to posljedice koje na nepušače može imati dim cigarete! Najugroženija su djeca, kažu stručnjaci, koja često obolijevaju od različitih upala jer njihovi roditelji puše i kod kuće. A dim cigarete i kod njih može izazvati niz težih bolesti, uključujući i one opasne po život.

O pasivnom pušenju ekipa Provjerenog pričala je sa stručnjacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ali i specijalistima pulmologije i onkologije. Velik dio njihovih pacijenata, kojima pokušavaju spasiti živote, pate od raznih bolesti koje uzrokuju pušenje i pasivno pušenje. Neke od priča njihovih bolesnika neodoljivo podsjećaju na svjetska istraživanja koja su povezala izloženost dimu s cijelim nizom bolesti, a takvih priča, nažalost, ima i previše.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Robert Čusek - 3 Borba za istinu Zašto Centar za socijalnu skrb nije posvojiteljima rekao istinu o zdravstvenom stanju djece? "Ne bježimo od odgovornosti, spremni smo na inspekciju" Ilustracija Uznemirena javnost Prvi na svijetu zabranili su potpunu prodaju duhana, a sada su donijeli novu odluku

'Na primjer, jedna od bolesnica koja nije nikada u životu zapalila cigaretu, ali je živjela 40 godina sa suprugom koji je bio žestoki pušač. Nažalost, suprug je umro od srčanog udara, a bolesnica je 5 godina nakon njegove smrti završila u našoj klinici zbog raka pluća koji je nažalost bio već u fazi kada nije bila moguća operacija', rekao je ekipi Provjerenog dr. Neven Miculinić, predsjednik Hrvatskog pulmološkog društva.

Sin para o kojem je pričao također je umro od raka pluća, a izloženost dimu povećavalo je i njegovo radno mjesto. Naime, radio je kao konobar, a radnici u takvim uvjetima su, uz djecu, najugroženiji. Veliku ulogu igra i genetika.

Bolesti koje je znanost povezala s dimom cigareta nisu rezervirane samo za pušače i pasivne pušače. Ali su ti milijuni izgubljenih života zbog navike pušenja mogli biti sačuvani. Podatke koje su dala istraživanja o pasivnom pušenju, ali i rezultate analize zraka u prostoriji u kojoj je zapaljeno tek 10 cigareta, doznajte večeras u Provjerenom u 22:20h na Novoj TV.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene