Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uznemirena javnost

Prvi na svijetu zabranili su potpunu prodaju duhana, a sada su donijeli novu odluku

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nova pravila trebala su stupiti na snagu od srpnja.

Novi Zeland u utorak ukida prvi svjetski zakon koji zabranjuje prodaju duhana za buduće generacije, priopćila je vlada, iako znanstvenici i aktivisti upozoravaju da bi ta odluka mogla uzrokovati dodatne smrti od pušenja.

Nova pravila trebala su stupiti na snagu od srpnja. Riječ je o najstrožem zakonu protiv duhana na svijetu kojim bi se zabranila prodaja svima rođenima nakon 1. siječnja 2009., smanjio bi se sadržaj nikotina u dimljenim duhanskim proizvodima, te broj prodavača duhana za više od 90 posto.

Nova koalicijska vlada izabrana u listopadu potvrdila je da će u utorak ukinuti taj zakon po hitnom postupku, što će joj omogućiti da zaobiđe javnu raspravu, u skladu s prethodno najavljenim planovima.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron Očekuje se reakcija Moskve Europske zemlje slat će svoje vojnike u Ukrajinu? Macron najavio ono čega se mnogi pribojavaju

Pročitajte i ovo Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu"

Pomoćnik ministra zdravstva Casey Costello rekao je da je koalicijska vlada predana smanjenju pušenja, ali je poduzela drukčiji regulatorni pristup kako bi obeshrabrila tu naviku i smanjila štetu koju uzrokuje. "Uskoro ću kabinetu donijeti paket mjera za povećanje dostupnih alata za pomoć ljudima pri prestanku pušenja", rekao je Costello.

Odluka o ukidanju zakona kosi se s čvrstim dokazima istraživanja, zanemaruje mjere koje snažno podržavaju maorski vođe i očuvat će nejednakost u zdravlju, rekla je znanstvenica Sveučilišta Otago Janet Hoek. "Klinička ispitivanja velikih razmjera i studije modeliranja pokazuju da bi zakonodavstvo brzo povećalo stope prestanka pušenja među pušačima i znatno otežalo mladima da počnu pušiti", rekla je Hoek, suvoditeljica skupine koja istražuje načine smanjenja pušenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene