Obavijesti Video Pretražite Navigacija
veliki skok cijena

Ljetovanje u Hrvatskoj za Hrvate nedostižan san: "Iste su cijene ovdje i u Francuskoj"

Aktualno Galerija Destinacija Hrvatska - 1 Destinacija Hrvatska - 1 Foto: DNEVNIK.hr Destinacija Hrvatska - 2 Destinacija Hrvatska - 2 Foto: DNEVNIK.hr Destinacija Hrvatska - 3 Destinacija Hrvatska - 3 Foto: DNEVNIK.hr Destinacija Hrvatska - 4 Destinacija Hrvatska - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Nikolina Brnjac, ministrica turizma Galerija 1/10 >>
Turizam je taj koji u Hrvatskoj još više diže cijene građanima - jer na kraju sve je stvar jednostavne računice, ponude i potražnje. Je li Hrvatska skupa destinacija? Odgovore donosi reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Prvi srpnja u Dubrovniku za dvije osobe - cijena smještaja od sobe i apartmana niže kategorije za 60-ak eura - pa do noćenja za više od tisuću eura na luksuznim lokacijama. I sve svog kupca ima.

"Airbnb smještaj, cijena je razumna, 150 eura za noć", rekla je Lily iz Kanade. Christiana iz Brazila kazala je da su smješteni u hotelu: "Cijena je u redu, nije skupo, lijepo je."

Kako sa smještajem tako i sa suvenirima. Ručni rad ili magneti iz Kine - sve ovisi o budžetu i željama.

Inflacija je diktirala cijene svima - cijene hrane i pića svugdje su rasle.

Pročitajte i ovo Zbog bazena posjekao dio šume - 2 Investitor Švicarac Posječen dio šume zbog pogleda i bazena, načelnik ne zna ni čija je zemlja: "To je adaptacija kuće, a što se tiče okoliša - treba pogledati"

"Što je nama poskupljivalo u nabavi to smo i dizali, u tom rangu, ništa nije išlo u nebesa. Za svakog gosta se nađe nešto, svaka cijena nađe svog gosta", rekla je vlasnica restorana Ivanka Grljević.

Pa tako i pivo od 10 eura nađe svog gosta. Neki će samo preskočiti ovakvo mjesto, drugi će šokirani objaviti račun na društvenim mrežama - a neki će u tom pivu jednostavno uživati.

"To je valjda najskuplje pivo koje sam platio u životu, a bio sam svugdje, Australija, Japan, po cijelom svijetu. Ali u redu je, s druge strane vrijedi toliko jer je mjesto predivno", rekao je Macej iz Poljske.

I u tome leži cijela priča - kvaliteta, dojam, vrijednost. Cijene turističkih proizvoda su rasle, ali Hrvatska nije preskupa destinacija - tvrde u Institutu za turizam.

"Sva naša istraživanja kažu da su naši turisti iznimno zadovoljni ukupnom vrijednošću za novac svog boravka u Hrvatskoj prema tome mislim da o Hrvatskoj kao skupoj destinaciji ne možemo govoriti", rekao je ravnatelj Instituta Damir Krešić.

Pročitajte i ovo Ljeto nam se vratilo - 2 Vrući dani Temperatura mora od 20 stupnjeva bila je dovoljna da se otvori sezona kupanja, a pogledajte koji je grad bio najtopliji u Hrvatskoj

Gosti se češće žale na velike gužve nego na visoke cijene - ministrica turizma Nikolina Brnjac kaže ključ je u - slijedi magična riječ - održivosti. I kaže postići ćemo je.

"Lokalna zajeddica ako bude zadovoljna onda imamo i zadaovoljne turiste i možemo govoriti o kvalitetnom turizmu", rekla je.

A lokalna je zajednica ta kojoj turzam daje, ali u isto vrijeme i uzima. Od velikih gužvi do visokih cijena. Brojni Hrvati odmor na moru u srcu sezone teško si mogu priuštiti.

Iste su cijene ovdje i u Francuskoj, rekla je Lola iz Francuske. "Meni je u redu, no pitam se kako ljudi koji ovdje žive", dodala je.

Jer eto Dubrovnik je recimo divan grad za divan odmor - uglavnom stranim gostima.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene