Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatsko zdravstvo

Liste čekanja ponovno rastu - I dalje se najduže čeka na CT i magnetsku rezonanciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razloga za rast lista čekanja je mnogo - od premalog broja zdravstvenog kadra, zastarjele opreme, pa sve do nepotrebnog upućivanja na preglede. I dalje se najduže čeka na CT i magnetsku rezonanciju.

Ministar zdravlja posegnuo je za provjerenim receptom svojih prethodnika i oformio Povjerenstvo. Ono treba utvrditi realno stanje lista čekanja u svim hrvatskim bolnicama te pronaći način kako ih svesti na minimum.

Pročitajte i ovo Nataša Ban Toskić i Martina Bolšec Oblak AKUTNI PROBLEM Dnevnik Nove TV provjerio je li Beroševo obećanje ispunjeno i jesu li se smanjile liste čekanja? Liste čekanja - 4 Rok za europski novac Neki su liste čekanja smanjili za 40 posto, ali ostaju dvije kritične točke

'Liste čekanja po našim iskustvima su bitno duže. A najgore prolazi osiromašeni hrvatski puk koji nema veza i novca. Jer ne može dobiti dijagnostiku do odlaska na naručene termine kod njihovih liječnika', rekao je Marijo Drlje iz Udruga hrvatskih pacijenata.

'Najduža lista čekanja je za MR. To je sad oko 192 dana. Prije 4-5 mjeseci je bila oko 170 dana, prema tome, jedan neznatan pomak. Razlog leži u tome što je oprema koju imamo zastarjela, ništa se nije investiralo u protekle 4 godine u nabavku moderne radiografske opreme', rekao je Ante Ćorušić, v.d. upravitelja KBC-a Zagreb.

Bivši doministar zdravlja problem dugih lista čekanja vidi u nečemu drugom. 'Jer je ukinut Program Plus, ne radi se srijedom, ne radi se subotom. Bolnice stoje prazne subotom i nedjeljom, aparati ne rade i to je bilo za očekivano', kazao je Dragan Korolija Marinić, bivši pomoćnik ministra zdravlja.

Dodaje kako ne razumije zašto Vlada ne dovrši posao oko nabave novih uređaja koje je bivše ministarstvo zdravlja ugovorilo. 'Mi smo završili natječaj za 10 magneta i za 19 CT-a, potrebno ih je samo isporučiti', rekao je Marinić.

Iako je zagrebačko Rebro trenutačno jedina državna ustanova u Zagrebu gdje se može otići na PET/CT, u bolnici kažu kako se na pregled ne čeka dugo.

'Lista čekanja je otprilike 4 tjedna kod nas na pretragu. Ukoliko netko treba hitniju pretragu, mi ga pokušavamo napraviti i prije', rekao je Dražen Huić, Predstojnik Kliničkog zavpda za nuklearnu medicinu, KBC Zagreb. Na dan obrade 16 pacijenata.

Problem dugih lista čekanja zna biti i nepotrebno upućivanje pacijenata na određene preglede. 'Konkretno, iz KB Dubrava unazad nekoliko godina je izašao podatak da je do 80% MR koje su se radili za bol u kralježnici bio uredan nalaz. To je jedan alarmantan podatak', rekla je Ada Barić iz HUBOL-a.

Iz ministarstva zdravlja o svemu šute. Ministar je osnovao Povjerenstvo koje će se baviti problemom lista čekanja. Ono bi trebalo utvrditi realno stanje listi kao i način kako ih dovesti u red.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene