Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentar ministra

Linić: Rast PDV-a nije opravdanje za poskupljenje goriva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Slavko Linić kazao je kako viši PDV nije opravdanje za veće cijene goriva.

Linić je rekao da su marže na naftne derivate tolike da ne očekuje novo poskupljenje derivata zbog povećanja PDV-a, a prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je da je prostor za intervenciju države u cijeni derivata minimalan.

Uoči sjednice Vlade Linić je novinarima, upitan o mogućem poskupljenju derivata već sutra zbog povećanja PDV-a na 25 posto, a zatim i u idući utorak u redovnom usklađivanju sukladno pravilniku o utvrđivanju cijena naftnih derivata, kazao da nije čuo najave da bi moglo doći do toga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lokalna i područna samouprava Marić i Kuščević o novom zakonu: "Ovo je jasna poruka Vlade da želi ravnomjeran razvoj" Slika nije dostupna Predsjednik Povjerenstva Miljenić: "Pozvat ćemo Karamarka i Kujundžića da svjedoče pred povjerenstvom"

>> Na najavljena poskupljenja goriva Vlada ne reagira, prijevoznici najavljuju rast cijena!

‘Želim čuti te najave, nisam ih čuo, a odgovor je da su marže vezano uz one koji se bave trgovinom derivata ipak tolike da ne bi trebale značiti povećanje cijena zbog PDV-a’, rekao je Linić. Dodao je kako treba pričekati hoće li trgovci derivatima ići na promjene cijene ili će ipak naći prostora u svojim maržama. ‘Pustimo da vidimo što će pokazati sutrašnji dan’, kazao je Linić.

Čačić kaže kako će nakon što se Ina javi s cijenama, a u skladu s procedurama, dati svoje stavove. ‘Prostor za intervenciju države u tim cijenama je minimalan, od par desetaka lipa. Država može intervenirati u onom segmentu koliko je njezin utjecaj i kad to odlučiti onda ćemo vas obavijestiti’, rekao je Čačić.

Linić smatra da zbog PDV-a ne bi trebala poskupiti voda, jer je PDV za isporuku vode i odvodnju smanjen na 10 posto. PDV na isporuku vode i odvodnju je smanjen, a dolazi prijedlog za povećanje cijene komunalnih usluga. To je primjer da PDV s tim nema veze, rekao je Linić dodajući da svatko, pa tako i lokalna samouprava, snosi odgovornost za svoju politiku, preuzeti odgovornost za cijene, upravljanje i racionalnosti.

Upitan brine li ga pad BDP-a od 0,2 posto u posljednjem lanjskom tromjesečju, Linić je kazao kako je to nešto što je vlada i prognozirala jer je prisutan pad potrošnje.

Investicijama prema rastu BDP-a

‘Zato je Vladin program da se okrenemo investicijama i jedno su one te koje nas mogu povući k rastu. I dok god ne budemo imali projekte, a očito je da ih iduća dva mjeseca nećemo imati, mi ćemo imati minus’, rekao je Linić. Ponovio je kako samo investicije znače nova radna mjesta i mogući gospodarski rast. ‘Zato smo uvjereni da će druga polovica (godine) značiti nešto drugo’, rekao je Linić.

Ministar gospodarstva Čačić novinarima je kazao kako ‘Dalmacijavino’ definitivno ide u stečaj, ali nastavlja s radom. ‘Kod stečaja su sve varijante otvorene, postoji nekoliko zainteresiranih investitora. A jedno je sigurno, da Dalmacijavino nastavlja s radom. To je sasvim sigurno’, kazao je Čačić odgovarajući na novinarska pitanja.

Upitan o smanjenju prihoda jedinicama lokalne samouprave zbog promjena u poreznom sustavu, Linić je rekao da Zakon o lokalnoj samoupravi nije kvalitetan i da među jedinicama lokalne samouprave postoje ogromne razlike, jer neke imaju fiskalni kapacitet, a neke nemaju.

Jedinicame lokalne samouprave

‘Pri podjeli poslova po jedinicama lokalne samouprave treba se voditi računa o fiskalnoj mogućnosti pojedinih jedinica lokalne samouprave i da je pred nama očito i postupak decentralizacije što znači prijenos određenih poslova i novi zakon o financiranju lokalne samouprave’, rekao je danas Linić novinarima uoči početka sjednice zajedničke skupštine Udruge gradova i Udruge općina. To su reforme vlade za 2012. i o tome ćemo ozbiljno porazgovarati, najavio je Linić.

Upitan koje bi po njemu bilo najbolje rješenje za jedince lokalne samouprave koje nemaju fiskalni kapacitet, Linić je odgovorio da je evidentno da im ne treba prenositi ovlasti i poslove jer ih nisu u stanju obavljati.

‘To je posao viših regionalnih razina i one trebaju obavljati poslove za te jedinice, a njihovo će djelovanje biti ograničeno samo na one poslove za koje mogu ubirati neposredne poreze i time financirati potrebe. Razina jedinca lokalne samouprave bit će vrlo različita, a ne kao do sad da je jedinca od 1.000 stanovnika mogla imati iste ovlasti kao grad Zagreb i očito je da to trebamo promijeniti. Ne razmišljamo o ukidanju, ali je očito da će biti razlika u djelovanja jedinica lokalne samouprave, rekao je Linić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene