Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremaju li reakciju?

Na najavljena poskupljenja goriva Vlada ne reagira, prijevoznici najavljuju rast cijena!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijevoznici upozoravaju na neizdrživu situaciju. I ostale cijene neminovno će ići gore.

Nakon što smo jučer izvijestili da će gorivo s rastom PDV-a od četvrtka biti skuplje deset do 20 lipa po litri, ovisno o vrsti, nadležna ministarstva gospodarstvo i financije nisu odgovarali na naše upite sprema li Vlada kakvu reakciju?

Pročitajte i ovo Ilustracija Doznajemo cijene Požurite na benzinske postaje: Od ponoći ponovno poskupljuje gorivo Nove cijene goriva Objavila Vlada Poskupljuje gorivo od ponoći: Objavljene nove cijene

Prema tržišnim cijenama kakve su danas, doznajemo da mimo poskupljenja PDV- a u četvrtak, u ponedjeljak nas čeka novo podizanje cijena od 15 do 21 lipu, ovisno o gorivu.

Najprodavaniji Eurosuper 95 tako bi u manje od tjedan dana poskupio 40 lipa po litri što je previše. Riječ je o proračunu prema sadašnjim cijenama. Drugim riječima, od sutra pa do ponedjeljka naftne burze će još raditi i sve ovisi kako će se u danima koji dolaze kretati cijena sirove nafte, ali i tečaj dolara.

>> Skoči li cijena benzina na 20 kuna za Hrvatsku bi to bila katastrofa

Mimo našeg izračuna, naftni derivati tako mogu biti još skuplji ili će njihova cijena pasti, što sada već malo tko vjeruje. 'Sada je 122 dolara i 80 centi po barelu, ali to ništa ne znači i uvijek se gleda trend, može popodne biti cijena puno viša ili puno niža. Prema ovom svemu, u prvih sedam osam dana pokazuje da bi moglo doći do porasta naftnih derivata na benzinskim crpkama u Hrvatskoj', kaže Jasminko Umičević, naftni stručnjak

Alarm cijena od 12 kuna

Unatoč uzastopnim poskupljenjima država ne reagira. Ministarstva danas šute. Ministar financija još prošli put postavio je novu psihološku granicu i dao novoj Vladi vremena. 'Za nas predstavlja alarm cijena od 12 kuna jer je to problematično i za građane i za gospodarstvo, a o modelima će Vlada raspravljati', kaže Slavko Linić, ministar financija.

Prema današnjim cijenama zemlje u okruženju poput Austrije, Mađarske i Slovenije imaju slične nešto više cijene. Srbija i Bosna i Hercegovina zato povoljnije.

Prijevoznici upozoravaju na neizdrživu situaciju. I ostale cijene neminovno će ići gore. ' Mi ćemo normalno probati podići i taj trošak prebaciti koji je direktan u toj transportnoj proizvodnji. Kako ćemo uspjeti to je vrlo teško jer imamo strahovito puno konkurenata', pita se Anton Kolak iz Hrvatskih cestovnih predstavnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene