Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalna i područna samouprava

Marić i Kuščević o novom zakonu: "Ovo je jasna poruka Vlade da želi ravnomjeran razvoj"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas u Sabor uputila Konačni prijedlog zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi o kojem su na konferenciji za medije govorili ministri Zdravko Marić i Lovro Kuščević.

Za razliku od prvog prijedloga, konačni prijedlog donosi mogućnost da predstavničko tijelo dvotrećinskom većinom raspiše referendum za opoziv čelnika te jedinice, čime se jača i utjecaj predstavničkog tijela i neposredni utjecaj građana na upravu, kazao je ministar uprave Lovro Kuščević.

Pročitajte i ovo Zdravko Marić, regionalni predsjednik Sportskih igara mladih Razgovor sa Zdravkom Marićem Spektakl u Splitu povodom završnice Sportskih igara mladih: "Velike nogometne zvijezde vide da je projekt izvanredan" Slika nije dostupna IMOVINA MINISTARA Tko ima najveću, a tko najmanju plaću, grcaju li u kreditima, tko ima Rolex vrijedan 50.000 kuna?

Glavna je novina konačnog prijedloga zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave da prihod od poreza na dohodak postaje u cijelosti prihod jedinica lokalne uprave, koji će se raspodijeliti tako da će gradovima i općinama ići 60 posto tih prihoda, a županijama 17 posto. Udio za decentralizirane funkcije iznosit će, kao i do sada, 6 posto, a udio za fiskalno izravnanje iznosi 17 posto, podsjetio je ministar financija Zdravko Marić.

Uz pretpostavku da će prihodi od poreza na dohodak iznositi kao i prije porezne reforme, procjena je fiskalnog efekta novog zakona oko 1,4 milijarde kuna, rekao je Marić te kazao da ako nekoj lokalnoj sredini ta sredstva ne budu dovoljna, odnosno da joj se smanjuju prihodi u odnosu na prije, država će joj to kompenzirati.

U odnosu na prvo čitanje, naime, konačnim se prijedlogom produžuje razdoblje za kompenzacijske mjere s dvije na pet godina. Tako je predviđeno da će se taj manjak kompenzirati izravno iz državnog proračuna u potpunosti ne samo u 2018., kako je bilo ranije predviđeno, već i 2019. i 2020. godine. Nakon toga, kompenziralo bi se po 60 posto 2021. te 30 posto 2022. godine.

Marić i Kuščević održali konferenciju za medije

"Sve jedinice samouprave koje će ovim izmjenama eventualno proći lošije, uzevši u obzir i činjenicu da je provedena i porezna reforma, mi 2018. iz proračuna radimo kompenzacijske mjere da ih svedemo na nulu. Danas smo usvojili jednu našu internu izmjenu da to razdoblje kompenzacijskih mjera ne bude samo jedna godina nego tri godine. Time možemo biti gotovo sigurni da niti jedna jedinica neće proći lošije", rekao je na konferenciji nakon sjednice Vlade ministar financija Zdravko Marić.

"U slučaju otoka, s obzirom na da su posebna kategorija, imaju 16 posto za kapitalne projekte koji više kao takvih nema, ali u slučaju otoka najveći dio tog iznosa koristilo je 10-ak gradova i općina", rekao je Marić.

"U prvom redu, ja bih zaista želio zahvaliti svim članovima Vlade jer smo se odlučili na paket mjera koji će pomoći radu jedinica lokalne i regionalne samouprave. To je jasna poruka Vlade da želi ravnomjeran razvoj. Ova porezna promjena zaista će doprinijeti jačanju jedinica lokalne i regionalne samouprave", rekao je minisatr Kuščević.

Ministar je rekao da je ministarstvo uprave otkad mu je na čelu izradilo pet nacrta izmjena zakona. Neki su, kaže, reformski, a neki EU.

"Danas je vlada usvojila uredbu o novom ustroju Ministarstva uprave. Pojačat će se kapaciteti i još bolje ćemo krenuti u reformske mjere", rekao je ministar. (Hina/Ma.B.)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene