Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nikad nije bio kažnjavan

Nema pregleda za liječnike opće medicine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slučaj osječkog liječnika koji je nožem pokušao ubiti suprugu nije samo šokirao javnost, nego i otvorio niz pitanja bitnih za funkcioniranje društva. U javnost je, naime, iscurio podatak kako je riječ o osobi s ozbiljnim psihičkim problemima sklonoj agresivnosti.

Istodobno, radio je u Hitnoj pomoći i liječio druge ljude. Istražili smo kako takva osoba može raditi s pacijentima i došli do nevjerojatnog podatka - zakonodavac za liječnike opće prakse nije predvidio pregled kojim bi se, na medicini rada, utvrdilo je li spreman za liječnički poziv.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka?

>> Kirurg neoprezno mijenjao rukavice i ubio pet pacijenata

Liječnik je nožem izbo suprugu. Žena je ostala bez bubrega i dijela jetara, ali je spasila život. 'Počinitelja ovog kaznenog djela nismo do sad evidentirali ni jednom. Ni kao počinitelja kaznenog, ni prekršajnog djela', objasnila nam je Maja Marić iz PU osječko-baranjske.

Odbijena mu specijalizacija, razlozi nepoznati

No, straši što je muškarac liječnik i navodno duševni bolesnik. Pritužbi na njegov rad nije bilo, tvrde u bolnici u Našicama gdje je radio u hitnoj pomoći. Zaposlen je sukladno propisima. Osim osnovnih, poslodavci sve češće traže i dodatne provjere za zaposlenike. 'Stres je sigurno i rad sa strankama i traži se pregled psihijatra, neki traže psihološku obradu', ističe dr. Dragan Terzić, specijalist medicine rada.

Ali ne i u medicini. Što se tiče liječnika opće medicine oni ne moraju ići jer im zakonodavac nije odredio obvezu pregleda. Oku nevidljivo, utvrde psiholozi. Psihotestovima najčešće poslodavci utvrđuju izvrsnost radnika, ali mogu otkriti i neke poremećaje. 'Dobar psiholog naravno da može utvrditi da se kod osobe nalaze neke psihopatologijske promjene', naglašava profesorica psihologije Katarina Tomanović, iz Zavoda za zapošljavanje. Želja za specijalizacijom kirurgije osječkom je liječniku odbijena u Osijeku, a ona za pedijatriju u Vukovaru. Razlog odbijenice, nitko ne želi otkriti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene