Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog

Lesar: Ukinuti mandat dužnosnicima u sukobu interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smatra da u praksi ne postoje sankcije za kažnajvanje javnih dužnosnika koji ne poštuju zakon.

Hrvatski je sabor na kraju današnjeg zasjedanja skupno razmotrio tri zakonska prijedloga kojima neovisni zastupnik Dragutin Lesar predlaže da se saborskim zastupnicima, ministrima u vladi te čelnicima izvršne vlasti u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave ukine mandat po sili zakona ako ime se dokaže sukob interesa, što vlada nije poduprla.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Vrućine - 26 Prvi takav krovni zakon Slijedi nam reforma turizma, evo što novi prijedlog zakona donosi

Sankcije ne postoje u praksi

Lesar kažnjavanje sukoba interesa udaljenjem s javne dužnosti predlaže izmjenama zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, dopunom zakona o vladi te dopunama zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Objašnjava da saborski zastupnici, članovi vlade i lokalni dužnosnici potpadaju pod odredbe zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, ali da u praksi gotovo nema sankcija koje bi se na te dužnosnike primjenjivale ako ne poštuju zakonske odredbe.

Udaljavanje s dužnosti osnova za kaznu

Lesar smatra da odluka Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa o postojanju sukoba interesa nekoga javnog dužnosnika mora biti osnova za primjenu kazne, odnosno udaljenje s javne dužnosti, što sada nije slučaj. Zbog toga je nepotrebno tvrditi da je zakonsko rješenje dobro, ocjenjuje i naglašava da je ugled državnih ustanova i dužnosnika zbog brojnih korupcijskih afera narušen, a izmjenama bi se, smatra, onemogućio daljnji pad tog ugleda.

Kako je u raspravi sudjelovao samo Klub HNS-a, koji je podupro Lesarove prijedloge, a vlada se o njima negativno očitovala, Lesar je u svojoj završnoj riječi 'na temelju vladina mišljenja' zaključio da je 'utvrđivanje sukoba interesa samo sredstvo za obračun političkih stranaka', te da stoga ne smije biti u zakonu. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene