Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izostanak športske inspekcije

Lesar: Javno-privatno partnerstvo u športu i dalje na teret poreznih obveznika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Nacionalnog Vijeća za provedbu Strategije suzbijanja korupcije većinom su glasova na sjednici prihvatili Izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u području Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, ali su i upozorili na izostanak športske inspekcije.

Članica Vijeća Smiljanka Škugor Hrnčević je ukazala na potrebu nadzora od strane Ministarstva kad je riječ o financiranju športskih klubova iz lokalnih i županijskih proračuna. 'Sadašnja kontrola rada športskih udruga tek je administrativna', rekao je i član Nikola Kristić ocjenjujući da zbog te 'crne rupe' sustav športa u Hrvatskoj uopće ne postoji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Primorac naglasio važnost visokog obrazovanja Slika nije dostupna Sindikat učitelja: Dosta nam je ponižavanja

Član Vijeća Dragutin Lesar, koji smatra da javno privatno-partnerstvo u športu i dalje ide na teret poreznih obveznika, glasovao je protiv cijelog izvješća jer, kako navodi, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa dosad nije predložilo niti jednu izmjenu Zakona o športu kako bi se to promijenilo.

'Državna matura - antikorupcijska mjera'

Državni tajnik Želimir Janjić izrazio je nadu da to neće baciti sjenu na sve dobro što je Ministarstvo dosada napravilo te naveo državnu maturu kao jednu od jačih antikorupcijskih mjera. S time u vezi, osvrčući se na izlaganje potpredsjednice vijeća Ane Lovrin, naglasio je da će se razmotriti upozorenje kojega je navela, da unatoč državnoj maturi, neki fakulteti provode dodatne klasifikacijske postupke, pa se u tome može vidjeti potencijalnu korupcijsku opasnost.

'Državnom maturom i vanjskim vrednovanjem obrazovanja mladima smo uputili jasnu poruku da uspjeh mogu ostvariti jedino radom i zalaganjem, a ne plemenskim i kojekakvim drugim vezama', kazao je Janjić dodajući da velika većina fakulteta već sada priznaje samo državnu maturu, a da tek pojedini, kao npr. likovna i glumačka akademija te arhitektonski fakulteti, ipak zbog specifičnosti zvanja traže dodatne klasifikacijske ispite.

Predsjednik Vijeća Željko Jovanović je izrazio nadu da društvo znanja u Hrvatskoj u narednim godinama neće ostati samo na papiru, kao i nulta stopa tolerancije na korupciju kako se ne bi ostvarila parola iz afere 'Indeks' - Tko ima novaca neka plati, a tko nema neka uči. Jovanović je za jesen najavio tematsku sjednicu o korupciji u športu na kojoj bi, uz članove Vijeća i predstavnike Ministarstva, sudjelovali i predstavnci Hrvatskog olimpijskog odbora.

'Najveća zabluda je staviti pečat tajnosti na pljačku građana'

Članovi Vijeća su se suglasili da se od Nadzornog odbora i Uprave Hrvatskih pošta zatraži očitovanje o navodima iz anonimne predstavke i dopisa koji je označen 'povjerljivo', a koje je Vijeću dostavio Dragutin Lesar. Lesar je istaknuo da se u anonimnoj predstavci izražava sumnja na korupciju 'tešku' pola milijarde kuna, a od Državnog su odvjetništva članovi Vijeća zatražili izvješće je li dosad poduzimalo aktivnosti s time u vezi.

Lesar je upozorio i na činjenicu koja priječi svjedočenje na temelju anonimne predstavke o poslovanju Hrvatskih pošta i to zbog oznake tajnosti na dokumentima. 'To je isto kao i da ubojica sakrije leš i kaže da ga nitko ne smije gledati jer je to strogo povjerljivo', rekla je Ingrid Antičević-Marinović navodeći kako je 'najveća zabluda i pokuda staviti pečat tajnosti na pljačku građana'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene