Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zakon je loš'

VIDEO Pravila po kojima mogu ostati bez fotelje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dragutin lesar traži mijenjanje zakona da se u slučajevima gdje je dužnosnik počinio kazneno djelo u obnašanju dužnosti - gubi mandat!

Nije dovoljno, smatra dio oporbenih, ali i vladajućih saborskih zastupnika to što su odstupili samo sa stranačkih funkcija. Trebali su kažu, dati ostavke i na mjesta županice i gradonačelnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepravomoćna presuda Kajin: 'Tko je jamio, jamio je, ne može proći nekažnjeno!' Slika nije dostupna 62. po redu Politička 'krema' na otvorenju dubrovačkih ljetnih igara

Tomislav Karamarko: Ostavke Lovrić Merzel i Sabe su politički štos

Šef laburista Dragutin Lesar ide i korak dalje! Traži mijenjanje zakona da se u slučajevima gdje je dužnosnik počinio kazneno djelo u obnašanju dužnosti - gubi mandat!

Jasna su pravila po kojima Marina Lovrić Merzel i Željko Sabo mogu ostati bez fotelje županice i gradonačelnika:

Ako sami daju ostavku, promijene prebivalište, u slučaju smrti, pravomoćne presude, ukoliko se ne izglasa proračun ili im se izglasa nepovjerenje na referendumu.

Zakon treba mijenjati - tvrdi šef laburista jer u slučajevima gdje je kazneno djelo počinjeno u obnašanju dužnosti mandat dužnosnika mora prestati. 'Kada se radi o kaznenom djelu podizanju optužnice država mora intervenirati zakonodavnim rješenjem prestanka obnašanja dužnosti kada izostane ona politička odgovornost pojedinca koji bi dao ostavku', rekao je predsjednik hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

Marina Lovrić Merzel i Željko Sabo podnijeli ostavke na funkcije u SDP-u!

Da je zakon loš smatra i profesor Josip Kregar koji kaže kako 'ovdje je skoro bi rekao i namjerno učinjen taj previd koji onemogućava opoziv gradonačelnika, župana ili načelnika - to je loše! I zbog toga zakon treba ne pooštriti nego promjeniti'.

Ivica Kirin, kojem se sudi da je državu oštetio za 75 milijuna kuna u poslu MUP-a i Fimi medie - i dalje je gradonačelnik Virovitice.

Andro Vlahušić nepravomoćnom presudom uvjetno je osuđen za milijunsku pozajmicu i dalje je gradonačelnik Dubrovnika. Ivan Drmić nepravomoćnom presudom uvjetno je osuđen za pokušaj mićenja suca Vrhovnog suda i dalje je saborski zastupnik. A Radimir Čačić pravomoćnu presudu dočekao je kao potpredsjednik vlade.

'Svako zakonsko reguliranje nečega prije zakonske presude bi bilo u suprotnosti s tim člankom ustava a što se tiče postupanja samih dužnosnika u takvoj situaciji to se može riješiti kodeksom. U mnogim državama postoji takozvani nepisani zakon da se u takvim slučajevima odstupi', izjavio je Arsen Bauk, ministar uprave.

Predsjednik Ivo Josipović: Dao bih ostavku da sam u poziciji županice Lovrić-Merzel

Kada presuda bude pravomoćna - može se razmišljati o koraku dalje!

'Treba razmotrit da li mi kao društvo želimo da neko ko je osuđen za nekakvo kazneno djelo koje podrazumjeva pogrešno raspolaganje javnim sredstvima da i želimo da ta osoba bude opet u prilici to radit?', rekao je Orsat Miljenić, ministar pravosuđa.

Dok prva potpredsjednica Vlade, Vesna Pusić smatra kako 'ne bi bilo loše da se zakon u tom pogledu promjeni i da to precizira'.

'To je pitanje koje bi se trebalo raspraviti na ustavnoj komisiji jer zadire u temeljna prava ustavom zagarantirano biračko pravo svih građana. S druge strane kad obični građanin traži posao mora donijeti potvrdu o nekažnjavanju? Da, što se toga tiče za neke dužnosti sigurno bi valjalo propisati čak i strože uvjete nego za ostale poslove', rekao je Davorin Mlakar, bivči ministar uprave.

A dok se zakon ne promjeni, ostaje sve na savjesti dužnosnika. Za sad su Lovrić Merzel i Sabo podnijeli ostavke samo na stranačke funkcije. Tko će ih obavljati umjesto njih - sutra na predsjedništvu stranke, kažu SDP-ovci, neće raspravljati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene