Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrška Doris Pack

Leko: Krajnji interes Hrvatske je stabilnost Bosne i Hercegovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Banjoj Luci se održava konferencija 'Mir i pomirenje - korak naprijed' na kojoj sudjeluje i predsjednik Sabora Josip Leko, te Doris Pack, zastupnica u Europskom parlamentu.

Drugi je dan boravka predsjednika hrvatskog parlamenta Leke Banjoj Luci. Nazočio je i potpisivanju Deklaracije za mir, koju su u u banjalučkoj katedrali potpisali katolički, islamski i židovski velikodostojnici u BiH. Osim sudjelovanja na konferenciji 'Mir i pomirenje - korak naprijed', na kojoj će sudjelovati i eruozastupnica Doris Pack, čelnik sabora će posjetiti i Ferhat-pašinu bolje znanu kao Ferhadija džamiju, koja se obnavlja i Katolički školski centar.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

>>Leko: Povratak Hrvata u BiH ide sporo, države moraju pomoći

'Krajni interes Hrvatske je stabilnost Bosne i Hercegovine, jer su dvije zemlje trajno i čvrsto povezane', rekao je Josip Leko tijekom međunarodnog skupa posvećenog miru i pomirenju, te je istaknuo važnost prava na povratak za mir i stabilnost u regiji. Leko je tijekom rasprave istaknuo kako nije došao nuditi recepte nego pomoći zajedničkom traganju za rješenjima.

'Trenutak u kojemu se nalazimo jedan je od važnijih u povijesti regije. Za manje od mjesec dana Hrvatska je punopravna članica EU. Uvjereni smo da će blagotvoran učinak toga osjetiti u cijeloj regiji pa tako i u BiH', rekao je Leko. Istaknuo je kako je približavanje svih susjeda euroatlantskim intergracijama prioritet za Hrvatsku, no to se posebice odnosi na BiH koja mora biti stabilna i funkcionalna država s jednakim pravima svih naroda koji u njoj žive.

Hrvatska je do sada višekratno dokazala zalaganje za prava na povratak izbjeglica osiguravši to za 133 tisuće svojih građana te za više od 40 tisuća državljana BiH, napomenuo je Leko. Podsjetio je i na obnovu 150 tisuća stambenih jedinica te na vraćanje vlasnicima njih 19 tisuća kao i na činjenicu da je iz hrvatskog proračuna obnovljeno više od dvije tisuće domova na teritoriju BiH.

Upozorio je i na probleme koji još nisu riješeni, a posebice na činjenicu da se brojni izbjegli iz BiH i danas nisu uspjeli vratiti.

'Vjerujemo da svi znaju da je prostor Republike Srpske ostao bez 95 posto katoličkog stanovništva', podsjetio je Leko u Banjoj Luci dodajući kako je od 200 tisuća prognanih Hrvata u taj entitet vratilo njih tek 12 tisuća, dok je u cijeloj BiH sada tek nešto više od 450 tisuća Hrvata, gotovo dvostruko manje nego prije rata.

Među sudionicima banjolučkog skupa je i zastupnica u Europskom parlamentu i izvjestiteljica za BiH Doris Pack, koja je također upozorila kako stanje u toj zemlji još nije stabilno te da se svi trebaju upitati zašto je to tako. Kao jedno od važnih otvorenih pitanja spomenula je postojanje škola u BiH u kojima se učenici i danas školuju po odvojenim programima, ovisno o tome kojoj etničkoj skupini pripadaju. Obrazovanje ima iznimnu ulogu u gradnji mira, istaknula jer Pack te je pozvala da se slijedi primjer škola kakve je u BiH uspostavila Katolička crkva temeljeći ih na europskim vrijednostima.

'Nisam ovdje da bih bilo koga kritizirala. Ovdje sam stoga što volim ovu zemlju', rekla je Pack.

Tijekom dana predsjednik Sabora Josip Leko posjetit će i Trapistički samostan 'Marija Zvijezda'. Konferencija pod nazivom 'Mir i pomirenje - korak naprijed' održava se pod pokroviteljstvom banjolučkog biskupa Franje Komarice i skupine znanstvenika sa sveučilišta Harvard s ciljem promicanja mira i dijaloga u regiji i okupila je veći broj dužnosnika i predstavnika nevladinih organizacija iz niza zemalja šire regije.(HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene