Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviše krivotvore Eure

Lažne ili prave novčanice - Znate li kako ih prepoznati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prava novčanica mora sadržavati vodeni žig, latentnu sliku, zaštitnu nit, oznaku za slijepe i slabovidne, kinegram i prelijevajuću boju.

Kako otkriti je li riječ o pravim ili lažnim novčanicama? Iz HNB-a upozoravaju kako upravo dolaskom turističke sezone građani trebaju pojačati oprez zbog većeg broja krivotvorenih novčanica.

Osim kuna među najčešćim krivotvorinama su euri i američki dolari. Jedan od načina na koji možete provjeriti njihovu autentičnost su aparati u mjenjačnicama.

Pročitajte i ovo Zamjena do kraja godine - 1 zamjena na 2000 lokacija Euri su u novčaniku, ali što je s kunama koje još nismo zamijenili? Kod građana ih je još uvijek 4,66 milijardi Čuvanje kovanica kuna - 8 Podsjetili građane da ih promjene Kovanice kuna čuva vojska: HNB objavio snimku golemog skladišta

Prosječna novčanica ima 26.000 bakterija, a samo jedna od pet osoba opere ruke

No to je tek jedan od načina provjere je li riječ o pravoj ili lažnoj novčanici. Njihovu autentičnost možete i sami provjeriti. Ona mora sadržavati vodeni žig, latentnu sliku, zaštitnu nit, oznaku za slijepe i slabovidne, kinegram i prelijevajuću boju.

Među najčešćim krivotvorinama novčanica je od 200 kuna i 50 eura. A upravo krivotvorenim novčanicama bave se u sklopu Odjela organiziranog kriminala. 'Kune su relativno loše krivotvorine, no dosta često ulaze u optjecaj', rekao je za Dnevnik Nove TV Željko Brkić iz Odjela organiziranog kriminala.

Već na prvi pogled pod UV svjetlom vidljive su razlike kod pravih i krivotvorenih novčanica. 'Krivotvorene novčanice nemaju imitirana zaštitna obilježja kao što su zaštitna vlakanca', objašnjava Brkić.

VIDEO 10 stvari koje možda niste znali o novcu...

Samo u prošloj godini oduzeto je gotovo 5 tisuća krivotvorenih novčanica. Odnosno više od 2 milijuna i 100 tisuća kuna.  Osim policije, vještačenje sumnjivih novčanica provodi i HNB. 'Uglavnom sve novčanice koje stignu u HNB su krivotvorene', rekao je Zvonimir Čorić, sudski vještak pri HNB-u.

U ljetnim mjesecima, dolaskom turista pojavljuje se i veći broj krivotvorina, najviše eura. 'U razdoblju od lipnja do rujna imamo u pravilu veći broj krivotvorenih novčanica i veći broj stavljenih novčanica u optjecaj', napominje Brkić.

Na kraju ako se ustanovi da ste primili lažnu novčanicu, jedino što vam preostaje jest sve prijaviti policiji!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene