Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost za zdravlje

Prosječna novčanica ima 26.000 bakterija, a samo jedna od pet osoba opere ruke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje je pokazalo da unatoč vjerovanju kako je korištenje novčanica i kovanica nehigijensko, samo jedan od pet ispitanika pere ruke nakon njihova doticanja.

Istraživanje je provedeno na 9,923 Europljana iznad 18 godina diljem Europe u koje su bile uključene UK, Njemačka, Francuska, Španjolska, Danska, Poljska, Turska, Grčka, Mađarska, Rumunjska, Češka, Hrvatska pokazalo je kako čak dvije trećine Europljana vjeruje da su novčanice i kovanice prljave, dok samo jedan od pet pere ruke nakon diranja novca.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje

Evo razlike u sigurnosti između građana i tvrtki koji koriste inetrenet bankarstvo

Tri četvrtine svih Europljana ispitanih u ovoj studiji složilo se da treba biti oprezan kada je riječ o korištenju novčanica i kovanica, zbog bakterija koje se na njima nalaze. No, istraživanje također pokazuje kako ćemo vjerojatnije češće prati naše ruke nakon nekih drugih aktivnosti poput diranja životinja (46%) ili korištenja javnog prijevoza (36%), piše Poslovni dnevnik.

Istraživanje je pokazalo je da prosječna europska novčanica nosi 26.000 bakterija koje su moguća opasnost za zdravlje. Iako su ispitanici i u istraživanju prepoznali potencijalnu zdravstvenu opasnost povezanu s novčanicama i kovanicama, diljem Europe postoji velika razlika između uvjerenja da su prljave i poduzimanja aktivnosti koje utječu na tu činjenicu. U Mađarskoj i Francuskoj taj je jaz najveći jer najviše ispitanika vjeruje da su novčanice i kovanice prljave, a najmanje njih pere ruke nakon njihove upotrebe.

'Novac u obliku novčanica i kovanica najveći je oblik vidljive ekonomske moći i individualnog uspjeha, zato je ljudima teško zadržati negativne konotacije povezane s novcem. Razlog za taj veliki jaz u istraživanju između onog što kažemo i radimo zapravo je nedostatak „povezanosti“. Shvaćamo da novac može sadržavati bakterije, ali ne povezujemo bolesti s korištenjem novčanica i kovanica', rekla je psihologinja Donna Dawson.

Dodatna saznanja iz studije koju su proveli MasterCard i Oxford University naglašavaju kako gotovo četiri od deset (37%) Europljana tvrdi da su voljni napraviti barem jednu malu promjenu u svakodnevnom životu kako bi on postao više higijenski, a većina tvrdi kako bi radije koristili kartice ili beskontaktno plaćanje umjesto novca.

Bankomat mu isplatio 37.000 umjesto 140 dolara

'Veza između novca i higijene odavno je utemeljena. Iz povijesne perspektive čak postoje izvještaji da su seljani u Engleskoj vjerovali kako je novac nekako povezan s kugom te su ga ostavljali u vodi s octom kako bi ga dekontaminirali.1 Znanstveno, mnoge su studije tijekom godina dokazale da novčanice i kovanice nose bakterije i mikrobe. Većina ljudi shvaća da je korištenje novca opasno, ali iz praktičnih razloga neskloni su usvojiti osnovne higijenske metode', rekao je dr. Jim O’Mahony, predavač bioloških znanosti, The Cork Institute of Technology u Irskoj.

'Svjesni te činjenice trebali bismo se osvijestiti da je korištenje novčanica i kovanica potencijalno opasno, podjednako kao i diranje vrata toaleta, dijeljenja hrane ili držanje rukohvata pomičnih stepenica', dodao je O’Mahony.

Opsežna studija pokazala je da iako novčanice i kovanice većina ispitanika smatra više nehigijenskim od rukohvata u javnom prijevozu, zajedničke hrane poput kikirikija u kafićima i sl., samo jedan od pet ispitanika pere ruke nakon njihova doticanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene