Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poručuju da od nagodbe neće biti ništa

Lavina problema iz Agrokora još nije zaustavljena: Plan izvanrednoj upravi remete dobavljači

Fabris Peruško (Foto: Dnenvik.hr)
Fabris Peruško (Foto: Dnenvik.hr) Dnenvik.hr
Aktualno Galerija Problemi s nagodbom Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Problemi s nagodbom Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Problemi s nagodbom Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Problemi s nagodbom Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mićo Ljubenko, stručnjak za trgovačko pravo (Foto: Dnevnik.hr) Mićo Ljubenko, stručnjak za trgovačko pravo (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marica Vidaković poderala nacrt nagodbe (Foto: Dnenvik.hr) Marica Vidaković (Foto: Dnenvik.hr) Foto: Dnenvik.hr +0 Fabris Peruško (Foto: Dnenvik.hr) Galerija 1/5 >>
S novim problemima suočava se izvanredna uprava u Agrokoru. Ovog puta plan im remete dobavljači koji poručuju da od nagodbe neće biti ništa. Do neslaganja u vjerovničkom vijeću došlo je, tvrde dobavljači, zbog pogodovanja Sberbanku. Fabris Peruško je, pak, u petak u Opatiji govorio da je dovršena prva verzija nagodbe. Probleme ima i s Franckom koji ga i danas proziva.

Lavina problema koja se počela kotrljati iz Agrokora još nije zaustavljena. Novi teret izvanrednoj upravi zadaju dobavljači. Dok rok pritišće, oni poručuju da nagodbu neće potpisati.

Pročitajte i ovo Fabris Peruško (Dnevnik.hr) POSTIGNUT DOGOVOR Peruško o nagodbi s vjerovnicima: "Imamo dvotrećinsku potporu, sada dogovore treba pretvoriti u provediva rješenja" Nagodba u Agrokoru dovedena u pitanje (Foto: Dnevnik.hr) Preostalo još 48 dana Grčevita borba oko nagodbe u Agrokoru: "Ulog je prevelik, sva imovina nije dovoljna da se isplati cijeli dug"

Do zastoja je, kako dozanjemo, došlo zbog novog plana: dionice Mercatora koje posjeduje Sberbank, vrijedne oko 40 milijuna eura, prebacile bi se na Agrokor, a toliki bi bio udio ruske banke u vlasništvu novog Agrokora.

Zeleno svjetlo za nagodbu dobavljači će, kažu, dati ako se odustane od tog dogovora izvanredne uprave i Sberbanka. Nije im, tvrde, problem nagodba, nego takvo pogodovanje samo jednom vjerovniku. U petak su zbog svega imali sastanak, ali pred kamere ne žele. Nije prvi put da se protive.

Fabris Peruško (Foto: Dnenvik.hr) Marica Vidaković poderala nacrt nagodbe (Foto: Dnenvik.hr) Foto: Dnenvik.hr "To nije smjer koji ćemo podržat. Ja ću ilustrativno reći što ja mislim o nagodbi, odnosno nacrtu nagodbe", rekla je Marica Vidaković 21. prosinca prošle godine i poderala nacrt nagodbe.

Do nagobe bi se moglo doći i bez dobavljača

O novim problemima šute i u Sberbanku, ali i u koncernu. Iz izvanredne uprave poručili su da cijelo vrijeme rade na postizanju nagodbe koja i dalje ima podršku većine vjerovnika. Izvanredni povjerenik u petak je komentirao budućnost nagodbe.

"Danas će biti gotova prva verzija krajnjeg ugovora koji ćemo objavit sljedeći tjedan. Došli smo ovdje, a noćas smo sa svim vjerovnicima i timovima koji rade na nagodbi radili do pola tri u noći", rekao je Fabris Peruško u Opatiji.

Fabris Peruško (Foto: Dnenvik.hr) Problemi s nagodbom Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

No, pobunu dobavljača nije spomenuo. Pitanje je što s nagodbom ako oni iz igre izađu.

"Do nagodbe se, teoretski, može doći bez dobavljača. Zakon je predvidio dva modela glasanja, jedan je po skupinama, a drugi je dvije trećine ukupno", objasnio je Mićo Ljubenko, stručnjak za trgovačko pravo.

"Svakako da još uvijek treba težiti glasanju po skupinama jer glasanje po dvije trećine ukupno će sud dovesti u nezahvalnu situaciju u kojoj će procjenjivati jesu li neke skupine oštećene", dodao je.

Kritike stižu i iz Francka

Nagodbu bi trebalo blagosloviti Stalno vjerovničko vijeće, ali za njegovo formiranje nema vremena pa će ju donijeti Privremeno.

"To je svakako problem i mogao se predvidjeti. Izvanredna uprava je ipak napravila stanovitu pogrešku što nije prema planu i prema zakonu u kolovozu 2017. utvrdila vjerovnike. Tada bi bilo sasvim dovoljno vremena i za formiranje Stalnog vijeća i za dogovor o nagodbi", rekao je Ljubenko.

Fabris Peruško (Foto: Dnenvik.hr) Mićo Ljubenko, stručnjak za trgovačko pravo (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Kritike zato stižu i iz Francka.

"Franck je prisiljen zatražiti od Trgovačkog suda u Zagrebu poduzimanje žurnih mjera koje će spriječiti ovakvo daljnje skandalozno i nezakonito odlučivanje izvanredne uprave. Velikoj većini vjerovnika uskraćeno je zakonsko pravo da sami ili putem svojih opunomoćenih predstavnika sudjeluju u kreiranju nagodbe", rečeno je iz Francka.

Stanje je uzavrelo pred krajnji rok koji istječe za 52 dana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene