Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O razgovoru s Bozanićem

Lalovac: 'Nema nikakvog dodatnog crkvenog poreza i uopće oko toga nije bilo razgovora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otvorili smo pitanje kako sada ponovno riješiti plaćanje doprinosa, a samo smo se na marginama dotakli plaćanja jednog dijela gospodarskih aktivnosti koje Crkva obavlja, rekao je Lalovac.

Ministar financija Boris Lalovac u četvrtak je uoči sjednice Vlade kazao da na sastanku s kardinalom Josipom Bozanićem nije bilo razgovora o dodatnom crkvenom porezu, nego da se razgovaralo o postojećim zakonskim i rješenjima reguliranim Ugovorom sa Svetom stolicom te da se otvorilo pitanje kako ponovno riješiti plaćanje doprinosa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne slažu se svi Svećenike podijelilo plaćanje - poreza! Slika nije dostupna Zajednički interes Sastali se Bozanić i Lalovac: Razgovarali o oporezivanju crkvene imovine

'Nema nikakvog dodatnog crkvenog poreza i uopće oko toga nije bilo razgovora', rekao je Lalovac odgovarajući mna upit novinara, te ocijenio jučerašnji razgovor s Bozanićem konstruktivnim.

Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u srijedu je priopćio da je kardinal Josip Bozanić, potpredsjednik HBK i predsjednik Komisije HBK za odnose s državom na sastanku s ministrom financija Borisom Lalovcem razgovarao o pitanjima koja se javljaju pri obavljanju određenih djelatnosti i aktivnosti crkvenih pravnih osoba. Cilj sastanka, održanog u prostorijama HBK, bio je što bolje razumijevanje poreznih i ostalih propisa koji uređuju obavljanje gospodarske djelatnosti, te naći rješenja za buduća postupanja u zajedničkom interesu, stoji u tome priopćenju.

Sastali se Bozanić i Lalovac: Razgovarali o oporezivanju crkvene imovine

Lalovac je danas izvijestio da je s kardinalom Bozanićem razgovarao o postojećim zakonskim rješenjima, ali i reguliranima, jer je u Ugovoru Svete Stolice i RH istekla jedna klauzula vezana uz doprinose.

'Otvorili smo pitanje kako sada ponovno riješiti plaćanje doprinosa, a samo smo se na marginama dotakli plaćanja jednog dijela gospodarskih aktivnosti koje Crkva obavlja. Tu je jasna poruka kardinala da su oni voljni participirati u pozitivnim zakonskim propisima. Dakle, nema nikakvog dodatnog poreza. Iznajmljivanje imovine je vrlo jasno i Crkva će postupati isto kao i bilo koji drugi gospodarstvenik", rekao je Lalovac.

Uz ostalo, Lalovac je najavio da bi sastanak za dugoročno rješenje problema zaduženih u švicarskim francima mogao biti krajem ovog tjedna.

'Treba vidjeti što su poslovne banke voljne ponuditi, zajedno s Hrvatskom narodnom bankom i dok ne vidimo njihove papire na stolu nećemo se izjašnjavati', dodao je. Lalovac je kazao da se i on zalaže za konverziju, ali da treba pitati guvernera ima li kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene