Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Kamo je nestao novac?"

Laburisti optužuju Vladu: Uloženo 30 milijardi kuna u brodogradnju, a do modernizacije nije došlo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskih laburista - Stranke rada, David Bregovac, pružio je potporu bivšim radnim kolegama iz 3. maja u borbi za svoja prava i plaću, te zatražio da se istraži i odgovori gdje je 30 milijardi kuna za koje se govori da su uložene u hrvatsku brodogradnju.

"Već dugo se govori da je država uložila ili dala oko 30 milijardi kuna u brodogradnju, ali nitko, nijedna Vlada pa ni sadašnja nije odgovorila gdje je taj novac nestao", rekao je Bregovac na konferenciji za novinare ispred ulaza u 3. maj. "S obzirom da znam prošlost HDZ-a, mi kao Hrvatski laburisti pitamo - kamo je novac nestao", dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne odustaju od borbe Sindikalisti 3. maja uputili apel vjerovnicima: "Otvaranjem stečaja svi će biti na gubitku" Kineska delegacija u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) KASNIJI ODLAZAK Kineskoj delegaciji koja je posjetila hrvatska brodogradilišta otkazan povratni let

Nastavio je da radnici nisu dobili taj novac, da su dobili minimalnu plaću, a ništa nije uloženo u obnovu brodogradnje, organizaciju, nove strojeve ili bilo što drugo. Zatražio je da mjerodavne institucije istraže gdje je nestao novac poreznih obveznika, te najavio da će predati prijavu DORH-u kako bi se vidjelo tko je što određivao i kako se sustav nadgledao.

"Ispada da su samo radnici krivi što su radili i primali plaću, a nitko ne pita kamo je novac nestao, kome je dan, na koji način je prošao, možda kroz kooperante ili financiranje kampanja", poručio je Bregovac.

Ne zna, dodaje, može li 3. maj sada opstati, je li to moguće. Napomenuo je da je Tvornica industrijske i brodske opreme 3. maj (TIBO) proizvodila upravo za riječko brodogradilište, ali da je ta tvrtka ugašena jer je "očito netko imao interesa da se brodogradnja namjerno uništavala kako bi netko drugi zarađivao".

Riječki gradski vijećnik iz redova laburista Vedran Sabljak kazao je da ih u toj stranci, uz neisplatu plaća i blokirani račun 3. maja, zabrinjava i to što se Vlada još nije jasno odredila o sudbini hrvatskih brodogradilišta. "Čuli smo razne deklarativne izjave i da Vlada podržava brodogradnju, ali u stvarnosti, osim vatrogasnih rješenja kao što je isplata plaća, nisu viđeni drugi potezi", ocijenio je Sabljak.

Hrvatski laburisti traže da se isplate plaće i deblokira račun 3. maja te da Vlada konačno dokaže da želi zadržati hrvatsku brodograđevnu djelatnost. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene