Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KASNIJI ODLAZAK

Kineskoj delegaciji koja je posjetila hrvatska brodogradilišta otkazan povratni let

Kineska delegacija u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr)
Kineska delegacija u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Kineska delegacija u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Kineskoj delegaciji koja je došla na sastanak s Upravom Uljanika i 3. maja i posjetiti brodogradilišta otkazan je povratni let.

Posjet kineske delegacije završava u srijedu. Članovi kineske delegacije nalaze se u Međunarodnoj zračnoj luci Franjo Tuđman. Neposredno prije nego su trebali poletjeti za Kinu, održan je još jedan sastanak.

Pročitajte i ovo Brodogradilište 3. maj Nova faza 3. maj prihvatio plan mjera kriznog upravljanja: Vlada je postavila uvjet Darko Horvat, ministar, gospodarstva, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) "Vrtimo se u krug" Ministar Horvat o krizi brodogradilišta: "Danko Končar nije ostavio dojam da je spreman uskočiti s gotovinom"

Izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom, prije povratka u Kinu sastalo se u zagrebačkoj zračnoj luci s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom.

Odluku o tome hoće li uložiti u naša brodogradilišta donijet će po povratku u Kinu.

Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Forjan javlja da je njihov let otkazan bez posebnog razloga. Alternativa je let oko 17 sati kada bi kineska delegacija poletjela prema Münchenu pa dalje u Peking.

Izaslanstvo kineske kompanije Čajna Ship-bilding Industry Korporation napustilo je Hrvatsku u popodnevnim satima nakon što im je bio otkazan let. Prije samog odlaska još jednom su se sastali s ministrom Darkom Horvatom na aeredromu.

Ministar gospodarstva Darko Horvat u srijedu je u stanci sastanka s kineskim izaslanstvom koje je obišlo brodogradilišta Uljanik i 3. maj, izjavio kako je u razgovorima s Kinezima naznačena mogućnost nastavka proizvodne djelatnosti u Puli i Rijeci, koja ne mora biti u cijelosti povezana s brodogradnjom.

''Razmatraju se mogućnosti, situacija na stolu je vrlo otvorena. Početak sastanka s njihovim pravnim timom, nastavak sastanka s njihovom investicijskom bankom koja tu kompaniju prati u svakom njihovom investicijskom pothvatu i sa inženjerima, da bismo došli u konkretnu situaciju u kojoj fazi vide tehnologiju kojom raspolažu brodogradilišta i u Puli i u Rijeci. Nakon toga imat ćemo zaključni sastanak s menadžmentom u očekivanju jasnog iskazivanja interesa za kontinuitet brodogradnje. Za nas nije strana priča diverzifikacija proizvodnje i na jednoj i na drugoj lokaciji. Dakle, u ovom trenuku sjedimo za stolom s kompanijom koja ne samo da radi u brodogradnji, nego je njoj brodogradnja 20 posto ukupnog prihoda'', rekao je Horvat.

Dodao je da su ponuđene obje lokacije - ne samo isključivo u kontinuitetu brodogradnje, već u investiranju i zajedničkom naporu da se na tim lokacijama proizvodi nešto drugo.

"Kad netko tko je na čelu kompanije koja danas vrijedi 63 milijarde dolara, koja zapošljava 150 tisuća ljudi, provede dva dana u radnom obilasku brodogradilišta i, sad već više od dva i pol sata sjedi s nama za stolom u razmatranju modaliteta zajedničke suradnje - ja to shvaćam ozbiljno i nećete mi ukrasti taj optimizam koji gajim u ovom trenutku", kazao je ministar.

Podsjetimo, sastanak između kineske delegacije i predsjednika uprave Uljanika i 3.maja trajao je u utorak puna tri i pol sata. Sastanak je, neslužbeno, bio kvalitetan, a kineska delegacija zainteresirana je za sve mogućnosti brodogradilišta.

Aktualno Bandić u Maksimiru dijelio grah, stigao uz pratnju bubnjara, sindikati prikupljaju potpise za referendum +0 Podjela graha u Maksimiru (Foto: Facebook stranica Milana Bandića) Hrvatska Bandić u Maksimiru dijelio grah, stigao uz pratnju bubnjara, sindikati prikupljaju potpise za referendum 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene