448568
448568
448568
448568
448568

Kujundžić: Zdravstvo treba biti svima dostupno

  • , 31.08.2016., 15:07
  • Autor:
  • komentara

Milan Kujundžić poručio je kako zdravstvo u Hrvatskoj treba biti svima dostupno te ga treba racionalizirati tako da se ljudski resursi sačuvaju.

 
 
 
 
Milan Kujundžić (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELLl)
Milan Kujundžić (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELLl)

Kandidat HDZ-a u X. izbornoj jedinici Milan Kujundžić u utorak je iz Splita poručio da zdravstvo treba sačuvati tako da bude svima dostupno, neovisno o plaći i socijalnom statusu te da ga treba racionalizirati tako da se ljudski resursi sačuvaju.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Treba, rekao je, sačuvati i vrhunsku kliničku medicinu, zaposliti nove ljude u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i time smanjiti pritisak na bolnice te povećati učinkovitost u ranom otkrivanju i liječenju bolesti.

Također je predložio razvijanje zdravstvenog turizma u Dalmaciji čime bi se mogli dobiti dodatni novci, a založio se i za objedinjenu nabavu čime bi se smanjili troškovi za nabavku lijekova i alata u medicini. Otkrio je da je zbog višegodišnjeg propuštanja planiranja specijalizacija u Hrvatskoj postao veliki problem nedostatak pedijatara pa nema tko kod djece na vrijeme prepoznati o kojoj se bolesti već se to utvrdi kasnije, kad postanu odrasli ljudi, za velike novce.

"Najveće zlo je urušavanje ljudskih resursa. Ne uzimaju nama Austrija, Njemačka, Irska i Amerika loše doktore. Uzimaju nam najbolje i ako ih ne budemo znali sačuvati, za pet godina neće imati tko raditi dijagnostičke i specijalističke preglede. Liječnici primarne zdravstvene zaštite su preopterećeni zbog čega se ne mogu dovoljno posvetiti pacijentima niti zaustaviti hipohondre koji odlaze na skupe pretrage. Povećanjem broja liječnika primarne zdravstvene uštedjelo bi se jer bi se obavljalo manje nepotrebnih i skupih specijalističkih pretraga. Znam da ću zbog toga izgubiti glasove dijela kolega, ali 50 posto hrvatskih doktora ne zaradi plaću niti znaju niti hoće raditi", kazao je Kujundžić.

Rekao je kako očekuju više od 30 milijardi kuna od racionalizacije rada bolnica, objedinjene nabave na razini države i zaustavljanja kupovine skupih uređaja, a tu bi ih, dodaje, pomogao i gospodarski rast te veći iznosi sredstava za zdravstvo.

Upitan da komentira odljev mladih liječnika, odgovorio je da se to može spriječiti jedino stimuliranjem odnosno boljom plaćom za one koji znaju i više rade. Da splitska medicina ne zaostaje za drugim centrima u Hrvatskoj, osim po opremljenosti, kazao je saborski zastupnik Goran Dodig (HDS) te dodao da je broj pacijenata i liječnika u KBC-u u velikom nesrazmjeru, pa tako Split ima 25 psihijatara, dok ih je u Zagrebu 270.

Dodig je istaknuo i da se ne smije događati 80 posto negativnih nalaza kod najskupljih pretraga i da pacijenti ne podignu 30 posto nalaza.

"Tu je odgovornost primarne i tercijarne, specijalističke zdravstvene zaštite. Ukoliko stručnjaci dopuste da igru vode pacijenti, onda neće biti dobro. Da bi to mogli funkcionirati mora postojati sustav kontrole. Imamo ljude koji mogu biti kontrolori", poručio je Dodig. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se