Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve po propisima?

Kruljac nakon presude: 'Nevin sam, a general Lucić je lagao!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, umirovljeni general Mladen Kruljac, koji je danas u Osijeku nepravomoćno osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora zbog korupcije na štetu općine Sibinja i državnog proračuna, izjavio je kako ga presuda nije iznenadila iako je, kako je rekao, vjerovao da će biti oslobođen krivnje.

Nakon što je sudsko vijeće osječkoga Županijskog suda njega i još petoricu okrivljenih u tzv. aferi Sibinj proglasilo krivima za zloporabu zemljišta u zoni maloga gospodarstva, Kruljac je novinarima izjavio kako je, kao dugogodišnji vojnik, bio spreman na sve, a o mogućoj žalbi Vrhovnome sudu, rekao je, dogovorit će se s odvjetnikom nakon primitka pisanog otpravka nepravoćne presude.

Pročitajte i ovo Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

Izrazio je žaljenje što sudskom vijeću nisu mogli objasniti način funkcioniranja Oružanih snaga RH i postojanje usmenih zapovijedi, dodajući da će se to detaljno učiniti u mogućoj žalbi.

"I danas kažem da sam nevin i da sam radove u Sibinju i Slavonskom Brodu provodio sukladno obuci i pozitivnim propisima koji su tada bili na snazi", ustvrdio je Kruljac i dodao kako je pomoć jedinicama lokalne samouprave do izmjena Zakona o obrani 2011. godine bila pružana kroz obuku pripadnika HV-a na 129 lokacija.

Optužio je bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Josipa Lucića za nevjerodostojnost i davanje lažnog iskaza jer je na sudu rekao kako usmene zapovijedi postoje samo u ratu. Ustvrdio je kako Pravilnik o službi u Oružanim snagama RH propisuje da zapovijedi mogu biti pisane i usmene te da ne razlikuje davanje zapovijedi u ratnome i mirnodopskom stanju.

"Ne znam zašto je general Lucić lažno svjedočio jer su i Uskokovi svjedoci govorili o primjerima usmenih zapovijedi koje smo za uporabu inženjerije dobivali od Ministarstva obrane i načelnika Glavnog stožera, a osobno sam od generala Lucića dobivao desetke i stotine usmenih zapovijedi, poput potraga za Antoniom Bilić i generalom Ivanom Koradom", istaknuo je Kruljac.

Svi optuženi u 'aferi Sibinj' proglašeni krivima!

Odvjetnik Dražen Matijević, branitelj prvoptuženog Ivice Batinića, koji nije bio na izricanju presude u kojoj je osuđen na šest godina zatvora, izjavio je novinarima kako je, po saznanjima koje ima, njegov branjenik u Zagrebu na liječničkim pretragama jer ima velikih zdravstvenih problema zbog kojih ne može odgađati preglede i specijalističke nalaze.

Na novinarsko pitanje ima li Batinić državljanstvo BiH, Matijević je odgovorio kako za to nije čuo i ne zna, niti je to igdje navedeno u dokumentima.

Zamjenica ravnatelja Uskoka Zorka Fumić izjavila je kako je zadovoljna osuđujućim presudama za svu šestorica okrivljenika, a o ulaganju žalbe na visinu kazni odlučit će nakon analize pisanog otpravka nepravomoćne presude i razloga kojima se sud vodio pri odmjeravanju svake pojedine kazne.

Budući da je sud utvrdio da je šteta za RH 1,7 milijuna kuna, a ne 3,08 milijuna, kako je stajalo u optužnici Uskoka, Fumić je rekla kako će se, nakon primitka pisanog otpravka, razmotriti i taj detalj te vidjeti može li se prihvatiti argumentacija i stajalište suda, ili će se uložiti žalba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene