Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porinuće ili potonuće?

Kroji se nova sudbina privatizacije hrvatskih brodogradilišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec nakon povratka iz Buxellesa pokušava s predsjednicima Uprava utanačiti pojedinosti da drugi krug natječaja ne bi doživio fijasko prvoga kada su stigle samo dvije ponude.

Sam tekst neće se mijenjati no razmišljanja idu u smjeru podizanja kvalitete samih brodogradilišta kroz izmjene odredbi o pomorskom dobru i pojašnjenje izračuna ukupnih državnih potpora. 'Sastanak se svodi na to da se izračunava da se pronalazi jedan prijedlog modela za drugi krug privatizacije koji će kao prezentacija biti prezentiran idućeg tjedna i predsjednici Vlade', rekao je Tomislav Mazal, glasnogovornik Ministarstva gospodarstva.'Neće biti dobro, čuli smo jučer, sad ćemo malo bolje objasniti nego što je bilo. To su ogromni dugovi. Ogromne stvari koje treba riješiti. Ima nekih stvari o pomorskom dobru, pa da se poveća taj iznos, ali mislim to nisu dobra rješenja', rekao je Zoran Šegvić, predstavnik sindikata Brodosplita.

Pročitajte i ovo Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Sljedeći dani presudni Ministar Horvat: Još čekamo povratnu informaciju o brodogradilištima Uljanik i 3. maj iz Kine Kineska delegacija u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) KASNIJI ODLAZAK Kineskoj delegaciji koja je posjetila hrvatska brodogradilišta otkazan povratni let

Bio je to jedan u nizu radnih sastanaka s ciljem da se predsjednici i članovima Vlade sljedeći tjedan prezentiraju pojedinosti o drugom krugu privatizacije, rekao je Mazal. Prvi privatizacijski krug za šest brodogradilišta u državnom vlasništvu okončan je 30. rujna kad je istekao rok za podnošenje ponuda na natječaj koji je raspisao Hrvatski fond za privatizaciju. Pristigle su dvije ponude - tvrtke More Trogir iz Splita za Brodotrogir te tvrtke Adria Mar iz Zagreba za Brodosplit - Brodogradilište Specijalnih objekata (BSO).
Kako bi drugi krug privatizacije bio što bolje pripremljen, potpredsjednik Vlade Polančec jučer je u Bruxellesu sa stručnjacima iz ureda povjerenice Europske komisije za tržišno natjecanje Neelie Kroes pokušao utvrdili način izračuna ukupnih troškova restrukturiranja brodogradilišta.

To je važno jer različiti potencijalni ponuđači različito tumače formule za izračune. Najavio je da će novi natječaj za prodaju brodogradilišta biti raspisan sljedeći mjesec, a pri toga Europskoj komisiji trebala bi biti poslana hrvatska stajališta i argumenti, na koja bi odgovor EK-a trebao stići u zadnjem tjednu listopada. Polančec je jučer također rekao da se tekst natječaja 'gotovo neće mijenjati', već da će se u njemu pojasniti određeni načini izračuna ukupnih državnih potpora, ukupnih troškova restrukturiranja i vlastitog doprinosa investitora. (J.F. / I.D. Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene