Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važniji su bili sinovi

Križićem se potpisuje 32 tisuće ljudi: 'Potpisati penziju bilo je kao ići na vješala'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 4,284.889 stanovnika koliko ih je u Hrvatskoj prema popisu iz 2011. godine, njih 32.302 starijih od 10 godina je nepismeno.

Prema podacima UNESCO-a u svijetu je 750 milijuna analfabeta, nepismenih starijih od 15 godina, a njih dvije trećine čine žene.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Fokus na obrazovanju Selak Raspudić predstavila Mostov program pa poručila: "Pojedini crkvenjaci agitiraju za političke opcije" Akcija 30 dana mekanog kutka - 4 "30 dana mekanog kutka" Mentalno zdravlje djece: "Možemo govoriti o svojim emocijama o kojima inače ne možemo pričati tijekom nastave"

Od 4,284.889 stanovnika koliko ih je u Hrvatskoj prema popisu iz 2011. godine, njih 32.302 starijih od 10 godina je nepismeno, od toga 6.735 muškaraca i 25.567 žena.

Kako je za Glas Slavonije objasnila Đakovčanka rođena u BiH koja ima 70 godina, u vrijeme kada je odrastala bilo je važnije sinove pripremiti za bolji život, zbog čega joj otac nije dao u školu pa ju danas na njezin problem podsjećaju i najbanalnije situacije.

'Kada sam počela dobivati penziju i kad ju je trebalo potpisati, bilo mi je kao da idem na vješala', rekla je.

Što je 'trulo' u našem školstvu?

Od 1953. godine kada je u Hrvatskoj bilo 22,4 posto nepismenih žena i 9,3 posto nepismenih muškaraca taj broj opada. Najviše nepismenih danas je u Šibensko- kninskoj županiji (dva posto), a najmanje u Istarskoj, Gradu Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji (0,3 posto).

U Osječko-baranjskoj županiji, ako je vjerovati statistikama, 3000 ljudi starijih od dest godina ne zna čitati i pisati. Međutim, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu OBŽ-a Snježana Stašćik smatra kako je nepismenih tu zapravo u tragovima. Točnije je, vjeruje, da se radi o ljudima s nezavršenom osnovnom školom.

U Hrvatskoj je u 2013. i 2014. godini nastavljena provedba projekta 'Za Hrvatsku pismenosti: put do poželjne budućnosti - Desetljeće pismenosti u Hrvatskoj'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene