Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zarađuju tisuće eura

Policija ima pune ruke posla: Na filmske scene uhićenja krijumčara, čini se, morat ćemo se naviknuti

Domagoj Mikić o incidentu s migrantima u Vojniću (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Domagoj Mikić o incidentu s migrantima u Vojniću (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Domagoj Mikić o incidentu s migrantima u Vojniću (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/1 >>
Pune ruke posla hrvatskoj policiji zadaju brojni migranti koji svakodnevno ilegalno prelaze granicu. Samo u proteklih 48 sati, karlovačka policija zatekla je 60 migranata. U potrazi za boljim životom dvojica su smrtno stradala.

Odron kamenja iznenadio je dvanaestoricu migranata u šumi nadomak Ogulina. "Kamen je došao odozgo preko ceste, cca 50 metara iznad. Ovi jadni migranti su bili tu, vjerojatno su spavali, kamen je na njih pao i otišao je nizbrdo, ogroman kamen - gromada. Vidi se i na zemlji koliku je rupu udubio, koliki je to udarac bio", kazao je Đorđe Tomić, predsjednik mjesnog odbora Tomići za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku" Granična policija - 3 velika akcija u BiH Akcija piramida: Razbijena mreža krijumčara ilegalnih migranata

Liječnici su samo mogli konstatirati smrt. U zaseoku Tomići pojava migranata nije rijetkost. "Tražili su vodu i tako nešto, to su dobili, to sam im dao. I onda su gore išli na ručak", kazao je stanovnik zaseoka Tomići, Nikola Tomić.

Filmska potjera u Gračacu

Filmska potjera za krijumčarem ljudi dogodila se u nedjelju i na području Gračaca. Dok policija i dalje traga za vozačem, u vozilu je zatečena 21 osoba. Uglavnom je riječ o državljanima Alžira.

"Traje intenzivna potraga za vozačem koji je pobjegao iz vozila stranih nacionalnih oznaka. Ono drugo što mogu dodati za sada da je postupanje prema osobama odnosno stranim državljanima koji su se nalazili u kombi vozilu završeno", potvrdila je Sonja Šimurina iz Policijske uprave zadarske. Svi oni su zatražili međunarodnu pravnu zaštitu. Na području Gračaca ilegalni prelasci nisu rijetkost.

"Bilo ih je oko 30 tamo u jednoj napuštenoj gostionici i te su susjedi prijavili i odmah su ih neke pohvatali, a neke nisu i tako", kazao je Mišo Lončar iz Ondić sela.

Kod Vojnića pokušali pregaziti policajca

Dok policija i dalje pojačava broj policajaca na granici - na filmske scene uhićenja krijumčara, čini se, morat ćemo se naviknuti.

Upravo jedna takva odigravala se u ponedjeljak kod Vojnića. Krijumčar migranata ne samo da nije htio zaustaviti vozilo, nego je pokušao i pregaziti policajca. Došlo je do pucnjave.

Incident je završio uhićenjem dvojice vozača. Riječ je o njemačkim državljanima koji su otprije poznati policiji. Oni su u karavan vozilo ugurali 29 migranata među kojima je bilo i djece. Načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Bratić za Dnevnik Nove TV kazao je kako su migranti iz tog vozila u prostorijama Policijske postaje Vojnić te da policija pokušava utvrditi na koji su način ilegalno prešli državnu granicu.

"Neki od njih su bili u takvom zdravstvenom stanju da su zahtijevali pružanje liječničke pomoći koja im je pružena i sada su dobro. Nad policajcima se provodi kriminalističko istraživanje, a rezultat tog istraživanja bit će podnošenje optužbi za niz kaznenih djela za protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak po Republici Hrvatskoj i napad na službenu osobu", kazao je Bratić.

Riječ je o unosnom biznisu

Treba reći kako je riječ o unosnom biznisu - krijumčari uzimaju u prosjeku i do nekoliko tisuća eura za prijevoz od Bosne do Slovenije.

"Policija pojačava nadzor granice, s ljudima, ali više s tehnikom i to će biti sve izraženije u budućnosti. Želimo poslati poruku hrvatskim građanima da budu sigurni u to da policija ima potencijala za nadzor državne granice", zaključio je načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Bratić.

Policija će očito morati zbiti redove i popuniti sve pukotine na granici jer iako je u prvih sedam mjeseci ove godine u nelegalnom prelasku uhvaćeno više od 3100 migranata samo u posljednja dva dana na području jedne uprave uhvaćeno je 60 migranata. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene