Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRONAŠLI RJEŠENJE

Krediti u 'švicarcima' konvertirat će se u eure, bankama porezne olakšice?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Privremeno rješenje kojim je fiksiran tečaj franka istječe krajem siječnja 2016. godine, pa se očekuje konačno rješenje za građane zadužene u švicarskim francima.

Kako javlja Jutarnji list, a pozivaju se na neslužbene izvore iz Vlade, u Banskim dvorima ubrzano se priprema prijedlog konverzije švicaraca u eure uz otpis dijela glavnice kredita.

Pročitajte i ovo Euro Guverner izrazio zadovoljstvo Približava se godina dana od uvođenja eura: "Trebat će minimalno još četiri, pet..." Bankomat - 1 Ništa bez pitanja Velike novosti u odnosu banaka prema klijentima, no neki će ostati oprezni: "Oni će ponuditi, a mi ćemo reći - hvala lijepa"

Prema pisanju tog dnevnog lista Vladin prijedlog, uskoro bi trebao biti na jednoj od sjednica Vlade, bit će takav da se potpuno izjednači položaj građana koji imaju kredite u švicarskom franku i onih građana koji imaju stambene kredite u eurima. Navodno je plan da se posebnim zakonskim rješenjem, koje priprema ministar financija Boris Lalovac, omogući svim građanima zaduženim u švicarskom franku konverzija, odnosno pretvaranje kredita u eure. I to svih kredita, ne samo stambenih. S tom bi se konverzijom, navodno, istovremeno izračunao i dio glavnice kredita koji bi se otpisao.

TUŽBE PROTIV BANAKA Do sada pokrenuto 2000 parnica - Od 15 presuda, 11 u korist dužnika

U Jutarnjem listu objašnjavaju, kako to znači da bi netko, tko je npr. 2005. digao kredit u švicarskim francima,  moći taj kredit pretvoriti u eure po kamatnoj stopi koja je tog dana vrijedila za stambene kredite u eurima. Potom bi se izračunala razlika u iznosu između kredita u francima i kredita u eurima i taj bi se onda iznos otpisao u dijelu glavnice kredita. Trošak takve konverzije i otpisa dijela glavnice, tvrde u tom dnevnom listu, u cijelosti bi išao na teret banaka. No navodno je Vlada, svjesna da će ovo izazvati ogromno nezadovoljstvo kod bankara, spremna gubitke banaka, zbog pretvaranja kredita iz švicarskog franka u eure, kompenzirati priznavanjem tog iznosa kao porezne olakšice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene