Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki minusi

Kreće sanacija bolnica, odvijat će se u nekoliko faza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske bolnice idu u sanaciju. Za pacijente, uvjeravaju iz Ministarstva zdravlja, promjena osim nabolje neće biti.

'Na pacijente neće imati utjecaj. To bi trebao biti pozitivan utjecaj', rekla je Ljubica Đukanović, pomoćnica ministra zdravlja. No, pozitivni nisu računi bolnica zbog kojih se u sanaciju i ide. Odvijat će se u nekoliko faza. Usluge poput kuhanja, pranja rublja i sve što nije medicina, stavit će se na tržište.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U prvih 10 mjeseci NASTAVAK POZITIVNOG TRENDA Pregledano millijun pacijenata više nego 2014. Slika nije dostupna Za 21 posto SMANJENE LISTE ČEKANJA Rezultat povećanog rada u bolnicama

'Mislimo da neće doći do otpuštanja radnika niti o tim pitanjima sad raspravljamo. Ako ima viška zaposlenih onda ćemo ići na prirodan odljev, a ne na drastične mjere otkazivanja', rekla je Đukanović.

>> Pred bolnicama sancijski postupak

Nadzirat će se potrošnja lijekova, a troškovi smanjivati jedinstvenom javnom nabavom. No, financijskom injekcijom, Vlada želi plaćanje svesti u rok od 60 dana. To će stajati dodatnih više od 5 milijardi kuna.

No, taj novac, kaže bivši ministar financija, nije nigdje prikazan. 'Ti novci su morali biti uvršteni u proračun, ili u rebalansu. Netko se zadužio da bi pokrio pet milijardi kuna duga, ali to nije evidentirano u proračunu, to je neki prikriveni deficit ili nešto slično', rekao je Ivan Šuker, bivši ministar financija.

S pet milijardi bolnice bi trebale početi plaćati u rokovima. Pitanje je - koliko će to trajati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene