Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj produženog vikenda

Smanjuju se kolone na granicama: "Do ponoći bi se sve trebalo smiriti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kraj je produženog blagdanskog vikenda i mnogi kreću kući s odmora. No, najveće gužve očekuju se na graničnim prijelazima zbog pooštrenih kontrola.

19:20 „Vozila i dalje neprekidno pristižu na granične prijelaze u Slavoniji, no nigdje nisu zabilježene veće gužve“, javlja Marina Bešić Đukarić s graničnog prijelaza u Slavonskom Brodu.

Pročitajte i ovo U teškoj prometnoj nesreći u Sisku poginuo mlađi muškarac u Sisku Objavljeni detalji strašne nesreće: 18-godišnji vozač udario u ogradu i nakon prevrtanja ispao iz automobila Gužve na cestama - 1 Gužve na čvorovima Stiže udarni turistički vikend, iz HAK-a imaju savjet za sve vozače i poručuju: "Očekuje se pojačan promet od ranih jutarnjih sati"

19:15 „Kolona se smanjuje. Na Bregani je otvoreno šest traka za automobile i jedna za autobuse – takozvana šengen traka. Policija nije preusmjeravala putnike. Stanje bi se tijekom večeri trebalo normalizirati, no pitanje je što nas čeka sljedeći vikend te u špici sezone“, javio je u Dnevniku Nove TV reporter Vjekoslav Đaić.

18:15 Na svim graničnim prijelazima zabilježena su čekanja, na ponekima i duža. Povremeno je pojačan promet vozila na graničnim prijelazima (čekanja više od 30 min):

u oba smjera: Bregana i Bajakovo;na ulasku: Gunja, Županja, Slavonski Šamac, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Hrvatska Kostajnica, Hrvatska Dubica, Dvor, Maljevac Ličko Petrovo Selo;na izlasku: Plovanija, Kaštel, Požane, Pasjak, Rupa, Bregana Naselje, Macelj, Goričan, Terezino Polje i Duboševica.

17:10 "Danas je bio intenzivan dan na graničnom prijelazu, pogotovo na ulazu, ali bez velikih kolona. Najviše se čeka do 20 ili 30 minuta. Policija je procjenjivala da će između 16 i 18 sati do intenzivnijeg prometa. Još uvijek je to daleko od kolona kojih smo se pribojavali. Dio putnika očito je već jučer krenuo na put kako bi izbjegli gužve ili su odabrali alternativne pravce. Ovo su vanjske granice EU i sustavne kontrole moraju se obavljati. Otvoreno je 10 traka te je angažiran maksimalan broj djelatnika", izvijestila je Bešić Đukarić s graničnog prijelaza u Slavonskom Brodu.

17:00 Reporteri Nove TV Vjekoslav Đaić i Marina Bešić Đukarić u Vijestima u 17 sati javili su se sa graničnih prijelaza Bregana i Slavonski Brod.

Kako poručuje Darko Golubović, voditelj smjene na Bregani, trenutno se na tom graničnom prijelazu na izlaz iz RH čeka oko sat vremena.

"Kolona je trenutno duga oko 800 metara. Radimo u šest izlaznih traka, a slovenska policija aktivirala je i sedmu traku, tzv .schengen bus

Ciljanu graničnu kontrolu provodimo već nekoliko dana, dok je slovenska policija s njom krenula u 11.45 sati. Puno su nam pomogli kako bismo ubrzali sam proces. Obzirom na uskršnje praznike, gužve nisu neuobičajene. Još uvijek imamo veliki priljev putnika na ulasku u Hrvatsku. Do ponoći bi se sve trebalo smiriti", kaže Golubović

15:00 Na graničnim prijelazima Rupa i Pasjak, u Primorsko-goranskoj županiji, za izlaz iz Hrvatske prema Sloveniji čeka se oko sat vremena.

14:45 - Na Graničnom prijelazu Bregana kolone su se formirale i s hrvatske i sa slovenske strane. U koloni se vozi više od sat vremena. Putnici su nervozni.

13:19 - "Promet je pojačan, na ulazu se čeka oko 20 minuta, a gužve se očekuju od 16 sati. Otvoreno je 6 traka u ulazu, po potrebi će ih otvoriti još. Tijekom dana policija očekuje 30 tisuća putnika, do sada ih je za blagdane prošlo 95 tisuća. Dio koji putuje daleko, prošao je još jučer, danas očekuju putnike koji se vraćaju u Hrvatsku ili idu u Sloveniju. Kontrole su sustavne jer je granica vanjska, pa ne mogu biti ciljane. Pregledavaju se putovnice, utvrđuje identitet, rade provjere kroz operativne evidencije MUP-a i Interpola. Građanima trećih zemalja još se utvrđuju i uvjeti ulaska u zemlju - gdje putuju, koliko novaca nose... Policija ima mogućnost ublažiti kontrole ako se ispune uvjeti, npr. stvore čepovi, no to se ne očekuje", rekao je Milan Budimir, načelnik Postaje granične policije Slavonski Brod.

13:08 - U Republici Sloveniji do 21 sat zabrana je prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 t pa se mole vozači teretnih vozila da ne kreću prema graničnim prijelazima, zbog popunjenih odmorišta i parkirališta uz autoceste, ali i izvan njih.

12:05 - Na Graničnom prijelazu Bregana čeka se dva sata na izlazak iz Hrvatske. Slovenska policija provodi sustavne kontrole, hrvatska ciljane, s terena je javio reporter Nove TV, Stipe Antonijević.

11:00 - Zbog sustavnih graničnih kontrola koje su u tijeku na svim graničnim prijelazima zabilježena su čekanja, na ponekima i duža. Vozače upozoravamo da prije polaska na put provjere svoje dokumente te da budu strpljivi i slijede upute granične policije, poručuju iz HAK-a.

7:00 - Kolona na Bregani počela je već u nedjelju poslijepodne, a vrhunac gužvi na granicama bit će u ponedjeljak, ponajviše upravo na granici sa Slovenijom.

Zbog sustavnih graničnih kontrola koje su u tijeku na svim graničnim prijelazima tijekom dana očekuju se i duža čekanja pa korisnike molimo za strpljenje i razumijevanje, izvijestio je HAK u ponedjeljak ujutro na svojim internetskim stranicama.

Promet je povremeno pojačan na graničnim prijelazima Bregana u oba smjera, Stara Gradiška na ulasku i Pasjak na izlasku, priopćio je HAK.

Hrvatska policija ciljane provjere po uredbi 458, tj. kontrolira samo određene osobe, državljane EU. 

"Kako bi se čekanje za prelazak granice smanjilo što je više moguće, hrvatska policija poduzima sve mjere i radnje koje ima na raspolaganju. Angažiran je maksimalan broj policijskih službenika, koriste se svi materijalni i tehnički resursi, a sve dostupne trake će biti otvorene sukladno intenzitetu prometa.

Za državljane EU, Norveške, Islanda, Lihtenštajna i Švicarske pripremili smo, ako to bude potrebno, preusmjeravanja prometa na manje granične prijelaze na kojima ne bude većih gužvi.

U suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom pripremamo aktivnosti potpore putnicima koji će čekati na graničnim prijelazima Bregana i Macelj", izvijestila je u priopćenju policija.

Hrvatska turistička zajednica će naime, ako budu velike vrućine, djeliti ljudima vodu i ostale potrebne stvari.

Gužve se stvaraju, jer slovenska policija radi sustavne provjere cijelo vrijeme i ne popušta u provjerama prema državljanima EU, tek nakon višesatnih čekanja započinju s ciljanim provjerama.

IZ MUP-a su najavili i kako, zajedno s prometnom i graničnom policijom, namjeravaju preusmjeravati ljude na manje granične prijelaze i na taj način također malo smanjiti gužvu.

Svim putnicima se preporuča da prate informacije HAK-a, da znaju gdje se i kako trebaju uputiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene