Obavijesti Video Pretražite Navigacija
28 tisuća kuna

Stiglo i upozorenje za Kotromanovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kotromanovića je putovanje na Mali Lošinj prema cjeniku zračne luke stajalo više od 28 tisuća kuna.

Ministar obrane Ante Kotromanović i dalje odbija objasniti javnosti svoje privatno putovanje privatnim zrakoplovom na Mali Lošinj koje ga je, prema cjeniku zračne luke, stajalo više od 28 tisuća kuna. I dalje ostaje nejasno tko je platio vrtoglave troškove leta. Ministru je stiglo upozorenje Transparency Internationala, ali i komentari kolega ministara.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Slika nije dostupna Ministar odbija odgovoriti na pitanje Kotromanović reporteru Dnevnika Nove TV: 'A što da ja tebe pitam tko je tebi danas platio ručak?'

Ni tjedan dana nakon što je javnost doznala za putovanje - ministar obrane - ne pojašnjava pozadinu odlaska na Mali Lošinj. Na otoku je, podsjećamo, polovicom studenog boravio s obitelji i bez službenog osiguranja.

Ministar Kotromanović unatoč našim upitima ne želi odgovoriti na pitanje kako je plaćeno njegovo privatno putovanje s privatnim zrakoplovom koje je stajalo više od 28 tisuća kuna. Dakle, ostaje nejasno je li ministar sam platio putovanje, je li ga dobio na poklon ili s popustom što nije smio prihvatiti kao državni dužnosnik.

Dok ministar izbjegava kamere - iz MORH-a ponavljaju nije koristio sredstva državnog proračuna. No iz Transparency Internationala upozoravaju - ministar se mora javno očitovati i otkloniti sumnju.

'Let avionom je daleko nadmašio njegova mjesečna primanja i građani Hrvatske imaju pravo znati zašto je na tako malu relaciju zapravo išao avionom u tako velikom iznosu', smatra Davorka Budimir iz Transparency Internationala.

POTVRĐENO! Kotromanović prijavljen Povjerenstvu za sukob interesa

I premijer Milanović i javnost čekali su ministrov povratak s drugog privatnog puta - iz SAD-a. Javnost odgovore nije dobila, no je li premijer koji je rekao da će vidjeti s Kotromanovićem o čemu je riječ kad se vrati iz Amerike - ne zna se. Iz Vlade danas nisu htjeli govoriti o ovoj temi.

No sudeći prema jučerašnjem veselom susretu premijer očito ministru ništa ne zamjera. Kolege ministri poručuju.

'Ja bi se svakako očitovao povjerenstvu za sukob interesa. A medijima? Pa mislim da je to dovoljno u toj proceduri da se očitujem onome tko traži od mene očitovanje', kaže Branko Grčić, potpredsjednik vlade.

'Vjerujem da gospodin Kotromanović ima dovoljno novaca da plati taj let, ali nisam siguran da je to najpametniji način da se potroši novac, ali o potrošnji novca nemojte pitat Bračanina, to vam nije baš ovaj najpametnije', rekao je ministar uprave Arsen Bauk.

Vrlo jasno postavljena pravila

No Bauk ističe - vrlo jasno su postavljena pravila ponašanja dužnosnika u takvim situacijama i vrlo precizno propisane sankcije.

'Ukoliko netko iskoči iz tih pravila ponašanja i povjerenstvo će ako bude došlo do toga ocijeniti sve elemente koji su doveli do tog leta dat će nekakvu ocjenu ponašanja dužnosnika u toj situaciji', kaže Bauk.

O svemu će zato i odlučiti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa - no ministri i državni dužnosnici odgovorni su i građanima za sve svoje postupke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene