Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Posljednje 'S predsjednikom na kavu'

'Kosor pod Sanaderom nije mogla biti upućena u razmjere korupcije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić prozvao je danas HDZ da je nakon dolaska na vlast 2003. uspostavio paralelan sustav vlasti i dvostrukog zapovijedanja što su razlozi, smatra, da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić tek sada počeo raščišćavati korupcijske afere.

Gostujući posljednji put u emisiji 'S predsjednikom uz kavu' na Hrvatskome radiju, Mesić je, upitan što se u Hrvatskoj promijenilo u deset godina koliko je bio na mjestu predsjednika, ustvrdio kako se 'tek sada mijenja'.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju"

'Naime, nakon što je HDZ ponovno došao na vlast (2003.) vratila su se i ista pravila dvostrukog zapovijedanja. Na jednoj su strani bile institucije koje funkcioniraju po pravilima, a na drugoj strani zapovijedanje i vođenje poslova od ljudi koji su na funkciji, ali te poslove vode izvan pravila', kazao je Mesić koji u paralelnim linijama zapovijedanja vidi i razlog zašto je Bajić tek sada počeo raščišćavati korupcijske afere.

>> 'Da imaju dokaze o veleizdaji, već bi mu zakucali na vrata'

'Do odlaska Ive Sanadera postojala je paralelna linija zapovijedanja', kazao je Mesić. Na pitanje znači li to da je Sanader bio 'generator korupcije' odgovorio je kako je 'očito da je na neki način (Sanader) morao biti informiran što se događa u izvršnoj vlasti'.

O sadašnjoj premijerki Jadranki Kosor, koja je u Sanaderovo vrijeme bila potpredsjednica Vlade, Mesić kaže kako ona upravo zbog 'dvojnog sustava zapovijedanja' nije mogla biti upućena u razmjere korupcije jer mu je, kako je kazao, u razgovoru rekla da nije znala ono što se događalo izvan Vlade. Mesić je ponovio kako na iskorijenjivanju korupcije moraju raditi sve institucije, te je napomenuo da je taj rad 'uzaludan ako ostanu ovi današnji zakoni koji omogućavaju da situacija čini lopova'.

'Crkva u Hrvatskoj ima preveliki utjecaj'

Upitan što ostavlja neriješeno svome nasljedniku odgovorio je kako, uz promjenu zakonske regulative vezano uz korupciju, treba revidirati ugovor s Vatikanom, te poduzeti daljnje korake prema europeizaciji zemlje. Mesić je ponovno ustvrdio kako Katolička crkva u Hrvatskoj ima prevelik utjecaj u Hrvatskoj što se, kaže, moglo vidjeti na prošlim izborima gdje se na 'brutalan način umiješala', a to se pitanje, smatra, može riješiti na način da se svatko bavi svojom misijom. 'Mogu se svećenici baviti politikom, ali kao građani, a ne kroz crkvu, ali očito to neki ne razumiju', ustvrdio je.

Mesić je kazao kako ne zna jesu li dionice Ine iskorištene kao jamstvo za preuzimanje Podravke, rekavši kako o tome nema nikakvo saznanje niti iz jednog izvora, već je, kaže, iz novina doznao da o tome postoje sumnje.

Podržava inicijativu za micanje ministara iz nadzornih odbora tvrtki u državnom vlasništvu u kojima bi, naglašava, nakon promjene regulative morali sjediti stručnjaci koji bi za moguće nepravilnosti 'snosili konkretne sankcije'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene