Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobila i kritike i pohvale

Kosor poručila Tadiću: Otvorite arhive i odgovorite gdje su naši nestali!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Petrinji je obilježena narodni Dan nestalih osoba. Govoreći na skupu svi su se prisjećali 999 nestalih iz 1991. godine i 1992. i u ukupno 1804 nestala branitelja i civila u Hrvatskoj.

Predsjednica vlade Jadranka Kosor se osvrnula djelom na aktualna pitanja i s petrinjske govornice je indirektno poslala još jednu poruku srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću. 'Nulto i uvijek prvo pitanje u svim komunikacijama sa Srbijom treba biti 'otvorite arhive i dajte odgovore na pitanje gdje su naši nestali. Ključ sudbine naših ljudi u rukama je Beograda', poručila je premijerka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka premijerki? Josipović poručio: Tko ne vidi da smo još u krizi, nije mu mjesto u politici Slika nije dostupna Ne želi komentirati Jeremić nasmijao prisutne: 'Samo me ne pitajte za Jadranku Kosor'

Kazala je kako je to potvrdio i prije nekoliko mjeseci Boris Tadić dok je za posjeta Vukovaru donio dio dokumentacije iz vukovarske bolnice. Premijerka je još jednom kazala kako Hrvatskoj, koja je bila žrtva srpske agresije nitko više neće naređivati što smije, a što ne smije raditi. Nitko, kazala je, neće Hrvatskoj određivati hoće li slaviti Oluju koja je spektakularna oslobodilačka akcija hrvatske vojske, a upravo je to, podsjetimo, kroz svoje izjave netom nakon 5 kolovoza osudio Tadić.

Predsjednica Vlade u Petrinji od strane drugih govornika s jedne strane je pohvaljena, a s druge pak oštro kritizirana

Pukovnik Miodrag Demo je došao kao predstavnik gradonačelnika Milana Bandića i Odjela za branitelje grada Zagreba izrazio je potporu premijerki na prije neki dan oštrim riječima upućenim Borisu Tadiću koje su se odnosile na njezin posjet Kosovu, Demo je istaknuo kako je to prava hrvatska politika, a ne ona koju vode osobe koje 'na Brijunima ugošćuju sve i svakoga', mislio je pritom indirektno na predsjednika Josipovića.

S druge strane u ime branitelja sisačko moslavačke županije Ivica Pandža 'Orkan' uputio je kritiku vladi i svima onima koji iza rešetaka spremaju 'heroje domovinskog rata i hrvatske branitelje'. Sjetio se nedavno u zatvoru preminulog Đure Brodarca i uputio kritiku onima koji su nakon smrti heroja tvrdili da su 'napravili sve i u pritvoru mu dostavili ventilator'. I dok je Demin govor predsjednica Vlade popratila pljeskom, Orkanov je slušala oštrog pogleda i prekrštenih ruku.

U organizaciji Saveza udruga obitelji, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u Petrinji je, u nazočnosti oko 180 članova obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila, 30-ak predstavnika udruga iz Domovinskog rata te predstavnika državnih i lokalnih vlasti obilježena 20. godišnjica potrage za nestalim osobama kao i 10. obljetnica obilježavanja Međunarodnog dana nestalih u RH.Premijerka Kosor podsjetila je kako je na samom početku krvave agresije na Hrvatsku bilo 18 tisuća nestalih osoba, 7.666 osoba je pronađeno.

Uz to, u Hrvatskoj su pronađene 143 masovne i 1.200 pojedinačnih grobnica iz kojih su ekshumirane nevine žrtve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene