Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Duga 9,8 kilometara

Kosor otvorila milijardu kuna vrijednu dionicu Ravča -Vrgorac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor otvorila je novu dionicu autoceste A1, Ravča Vrgorac dugu 9,8 kilometara.

'Otvaranje ove dionice me podsjeća na naš put prema EU jer je trebalo sagraditi vijadukte i tunele te prijeći mnoge prepreke. Ovaj dan je za Hrvatsku povijesni jer su danas službeno zaključeni pregovori o ulasku u EU', kazala je premijerka. Također je naglasila kako je Hrvatska jedina država koja nakon Grčke prije 30 godina samostalno ulazi u EU.

Pročitajte i ovo Vožnja u pijanom stanju autocesta A3 Vozač sa skoro tri promila vozio u suprotnom smjeru na autocesti! Slika nije dostupna Jedni rade, drugi ne Otkrivamo: Nema radova na autocesti prema Pločama!

Premijerka je kazala kako nastavlja dalje te se nada otvaranju sljedeće dionice autoceste sljedeće godine jer je 'konačni cilj spajanje s Dubrovnikom'. Kazala je kako je izgradnja dionice Ravča - Vrgorac stajala milijardu i 100 milijuna kuna.

Ministar prometa Božidar Kalmeta u svom govoru istaknuo je kako je Hrvatska na 35 mjestu po prosječnoj cijeni gradnje te da je i do 40 posto jeftinija nego zemlje EU.

Ugovorena vrijednost radova građenja dionice Ravča-Vrgorac iznosi oko 717,54 milijuna kuna, bez PDV-a. Ukupna investicijska vrijednost radova na dionici Ravča-Vrgorac, uključujući i vijadukt Kotezi, čija je vrijednost izgradnje 218,97 milijuna kuna, iznosi oko 936,5 milijuna kuna (bez PDV-a).

Radove na izgradnji dionice izvodila je Poslovna udruga koju čine Hidroelektra-niskogradnja d.d. vodeći partner, Viadukt d.d. Zagreb, Konstruktor-inženjering d.d Split, Cesta Varaždin d.d., Zagorje-Tehnobeton d.d., Strabag d.o.o. Zagreb, Osijek-Koteks d.d. Osijek i Ingra d.d. Zagreb. Puštanjem u promet ove dionice, Autocesta A1 Zagreb-Split-Dubrovnik bit će u prometu u ukupnoj dužini od 467 km. Visina cestarine na dionici Ravča-Vrgorac iznosi 4 kune, a od Zagreba do Vrgorca 191 kn za osobna vozila.

Zbog teškog terena na dionici je projektirano 10 objekata, od toga 5 vijadukata, 4 nadvožnjaka i 1 tunel. Najznačajniji objekti na dionici su vijadukt Kotezi, dužine 1.226,6 m i tunel Umac dužine 440 m desna cijev i 386.7 m lijeva cijev. Ostali objekti na dionici su vijadukt Gradina, vijadukt Crip, vijadukt Šare, vijadukt Paklina, nadvožnjak D512, nadvožnjak Nikolići, nadvožnjak Čvor Vrgorac i nadvožnjak Vrgorac.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene