Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o fiskalnoj odgovornosti

Kosor: Nema više slijeganja ramenima odgovornih za trošenje novca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor iznijela je svoja očekivanja od zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Premijerka je povodom stupanja na snagu novog Zakona na pitanje novinarke Nove TV najavila strog odnos prema svima, pogotovo prema ministrima, ako se potroši više novca u pojedinim resorima nego što to proračun omogućava.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

'Svaka lipa proračunskog novca je planina'

Kaže kako očekuje više odgovornosti na svim razinama, a posebno upravo u vođenju računa o tome kako se troši proračunski novac koji je, kako je naglasila, novac poreznih obveznika. 'Ja uvijek kažem da je svaka kuna i svaka lipa tog novca velika kao planina i treba četiri puta razmisliti prije nego što se utroši', rekla je Kosor.

Ako se potroši više od dozvoljenog, mandat na raspolaganje

Ja uvijek kažem da je svaka kuna i svaka lipa tog novca velika kao planina i treba četiri puta razmisliti prije nego što se utroši Jadranka Kosor Premijerka je naglasila kako se novac ni do sada nije trošio na neadekvatan način, no da novi Zakon donosi novosti u smislu i osobne odgovornosti ministara te da ako se probije zadani 'limit' sredstava za trošenje, ministar mora dati mandat na raspolaganje. Tu odgovornost, kaže, tražit će i na svim ostalim razinama. 'Više ništa ne može biti isto, nema više slijeganja ramenima bilo koga tko odgovara za trošenje novca', poručila je Kosor.

Postoje izuzetne situacije

Pojasnila je kako više novca može biti potrošeno samo u slučaju nepredvidivih troškova, tj. u slučaju velikih elementarnih nepogoda ili katastrofa, ali i npr. u slučaju povećanja rodiljnih naknada. 'To su slučajevi koji pokazuju dobar trend, da se više djece rađa, i u takvim slučajevima ćemo se dogovarati o većim sredstvi,a', pojasnila je premijerka.

>> Ministar koji prekrši zakon o fiskalnoj odgovornosti morat će otići

Na pitanje kakvu kampanju očekuje, rekla je kako očekuje žestoku kampanju te da je nešto drugo iluzorno očekivati s obzirom na 'ono što dolazi iz nekih stranaka'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene