Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove odluke

Ministar koji prekrši zakon o fiskalnoj odgovornosti morat će otići

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukoliko se utvrdi da je netko od ministara prekršio ovaj zakon o fiskalnoj odgovornosti, odmah će svoj mandat staviti na raspolaganje.

Utvrdi li se da su čelnici proračunskih ili izvanproračunskih korisnika ili čelnici lokalnih jedinica prekršili odredbe zakona o fiskalnoj odgovornosti, svoj će mandat staviti na raspolaganje, predviđa prijedlog zakona koji je Vlada s današnje sjednice uputila Saboru na donošenje.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Apsurdi prekrojenih jedinica - 1 Nove promjene Vladine škare podijelile izborne jedinice, građani nezadovoljni: "To je neobično i nema smisla, bedastoća!"

'Ako se dogodi, govorimo o političkoj odgovornosti, da je netko od ministara prekršio odredbe zakona o fiskalnoj odgovornosti, morat će staviti mandat na raspolaganje predsjedniku ili predsjednici Vlade, Vladi', ističe premijerka Jadranka Kosor.

>> Vlada razriješila dužnosti Biancu Matković

Odgovornost na svim razinama

Tako su i za lokalne čelnike predviđene odredbe o odgovornosti i stavljanju mandata na raspolaganje tijelima koja su ih imenovali, odnosno sukladno propisima kojima je utvrđen njihov izbor. 'Kada predloženi zakon stupi na snagu, 1. siječnja 2011. godine, ništa više neće biti isto kao prije', kazala je premijerka napominjući kako se njime želi uvesti odgovornost na svim razinama, od Vlade i ministara do jedinica lokalne uprave i samouprave.

Zakon uvodi i institut izjave o fiskalnoj odgovornosti koju ministri, župani, gradonačelnici i načelnici daju godišnje i kojom potvrđuju da su zakonito, namjenski i svrhovito koristili sredstva, te učinkovito i djelotvorno funkcioniranje sustava financijskog upravljanja i kontrole.

Žele povećati konkurentnost

Premijerka Kosor i potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker ističu kako zakon ne treba gledati izolirano od drugih mjera iz programa gospodarskog oporavka te da će njegovo provođenje sigurno utjecati na povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, smanjenje deficita i javnog duga.

Ovime Vlada želi poslati jasnu poruku da će itekako voditi računa o svakoj kuni koju građani daju u državni proračun, ističu i Kosor i Šuker.

Premijerka također vjeruje kako će sve parlamentarne stranke dati potporu zakonu, iako, podsjeća, oporbene stranke nisu dale potporu Vladinoj odluci da se rashodi proračuna u idućoj godini ne mogu povećavati. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene