Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema ih u Registru

Kosor, Čačić, Ćiro Blažević... Tko sve nosi pričuvne vojne činove?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počasna brigadirka Jadranka Kosor, general bojnik Vladimir Šeks, brigadiri Radimir Čačić i Miroslav Ćiro Blažević - to su samo neki od pričuvnih hrvatskih časnika koji u životopis mogu upisati i visoke činove.

Nakon izjave ministra Tomislava Ivića u našem jučerašnjem Dnevniku da bivšeg premijera Ive Sanadera, inače pukovnika, nema u registru hrvatskih branitelja, provjerili smo tko još nosi pričuvne činove i zašto se ne vode kao branitelji.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor podcast Krešendo Bivša premijerka otkrila kako je izgledalo sastavljanje lista: ''Jadranka Kosor pronađena gola na vrhu zgrade, naišao je Šeks...'' Slika nije dostupna Afera Ina-MOL Kosor na suđenju Sanaderu: Mesić me tražio da skinem oznaku tajnosti s dokumentacije za izmjenu dioničarskog ugovora"

Jadranka Kosor žena je s najvišim pričuvnim činom hrvatskih oružanih snaga. Čin počasne brigadirke dodijelio joj je predsjednik Franjo Tuđman. Kao i bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu koji je zaslužio čin pukovnika. Nadređeni su im general bojnici Vladimir Šeks, Stjepan Mesić i Ivan Jarnjak, a bliski Tuđmanov suradnik i 2. hrvatski premijer Josip Manolić nosi najviši počasni čin - general pukovnik.

Hrvatska ne mora strahovati za časnike

Gotovo sve pričuvne činove dodijelio je prvi hrvatski predsjednik. Najviše u ožujku '93., a ukupno 6.156, od čega čak 411 političarima. Hrvatska ne mora strahovati za časnike. Bude li potrebe, mogu se aktivirati brigadiri: Antun Vrdoljak, Jure Radić, Mate Granić, Andrija Hebrang, Luka Bebić, čak i trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević. Radimira Čačića činom brigadira za zasluge u obrani Varaždina nagradio je predsjednik Stjepan Mesić.

Zanimljivo, u Ministarstvu obrane i Uredu predsjednika ne znaju koliko osoba nosi pričuvni čin. 'Ministarstvo obrane ne raspolaže evidencijama počasnih činova, kao ni brojkom koliko je počasnih činova dodijeljeno, jer se nisu vodili u evidenciji Personalne službe MORH-a', stoji u priopćenju MORH-a.

Evidenciju izgleda nije vodio nitko, pa takve podatke nemaju ni u Ministarstvu branitelja: 'Osobe koje imaju takve činove, a nisu bile vojne osobe, nemaju temeljem posjedovanja takvog čina nikakva prava'. Jedina privilegija Ive Sanadera, Jadranke Kosor, Radimira Čačića i ostalih koji nisu u vrijeme Domovinskog rata bili u sastavu MORH-a je nošenje svečane uniforme s istaknutim činom. Upravo zato većinu političara časnika nije moguće pronaći u registru branitelja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene