Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kornatima se širi smrad uginulih ovaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Kornatima su sve zalihe vode iscrpljene, pa su tamošnje ovce i janjad počele piti more. Do sada je od žeđi uginulo oko 25 posto od oko 5.000 kornatskih ovaca, a otočjem se širi smrad trupala.

HSS u Šibeniku je tim povodom organizirao konferenciju za novinare, a Ante Markov je situaciju nazvao alarmantnom te je kazao kako HSS ne želi samo prosvjedovati zbog pomora stočnog fonda na Kornatima, već je predložio i određene mjere pomoći.

Pročitajte i ovo Ovce Kriva trava Ovce tražile travu, pa pojele 100 kilograma kanabisa: Pastir je primijetio čudno ponašanje stada Slika nije dostupna Kornati: Uginule ovce bit će uklonjene do kraja tjedna

Dogovoreno je da jedan brod vodonosac tijekom dana
dođe u Kornate i tri prirodna pojilišta na otoku napuni vodom.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin obećao je na Kornate poslati helikopter koji će danas donijeti vodu za napajanje ovaca iz Vranskog jezera.

HSS kaže da će od predsjednika Vlade Ive Sanadera zatražiti 4, 5 milijuna kuna za obeštećenje vlasnika ovaca te za obnovu suhozida na kornatskim otocima koje su ovce porušile u potrazi za vodom prelazeći s jednog zemljišta na drugo.

Ukoliko se brzo nešto ne poduzme te ako se sušno razdoblje nastavi uginut će još više ovaca i sve to pred očima turista. 

Markov je izrazio i nezadovoljstvo ponašanjem ravnatelja NP Kornati Branka Kerete koji, kako tvrdi, na cijelu situaciju uopće nije reagirao.

Na teren nisu pozvani veterinari niti tko pokapa lešine, rekao je Markov.

Dodao je da NP Kornati nemaju niti reprezentativnog ureda i recepcije i sada je tek jedno veliko sidrište, jer ne postoji vizija vođenja i upravljanja nacionalnim parkom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene