Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što će reći Mesić?

Komisija odbila pomilovati Hrvoja Petrača!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvoje Petrač, jedan od najčuvanijih hrvatskih zatvorenika, nije pomilovan, odlučila je tako Komisija za pomilovanje i svoju odluku proslijedila predsjedniku Mesiću. Posljednju riječ, hoće li Petraču, za kojega se godinama nagađalo da je financirao Mesićevu kampanju udijeliti slobodu, predsjednik bi trebao donijeti prije blagdana.

Posljednja instanca je predsjednik Stjepan Mesić koji može donijeti odluku suprotnu njegovoj komisiji jer ga njena odluka ne obvezuje, no u medijskim istupima je istaknuo da će prihvatiti što ona odluči. Također neslužbeno saznajemo da će se o ovoj odluci predsjednik Mesić očitovati sredinom idućeg tjedna.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Otkrivanje informacija Milanović otkrio što će učiniti ako HDZ uvede sporni zakon: "Nitko se ne smije bojati..." Slika nije dostupna Rehabilitacija u toplicama Petračev odvjetnik: On je vrlo loše i osjetno je smršavio

Odluka je trebala pasti u ponedjeljak, ali neodlučni članovi komisije jednostavno su je odgodili jer je zatvorska dokumentacija navodno bila preopširna.

Procedura je takva da nakon što komisija za pomilovanje donese svoju odluku, predsjednik na to mora staviti svoj potpis. Potom se isto šalje ministarstvu pravosuđa koji o toj odluci obavještava osuđenika, a u roku od 3 tjedna odluka se mora objaviti u Narodnim novinama. Podsjetimo, u zatvoru je u zbog organiziranja otmice Zagorčeva maloljetnog sina, a osuđen je na šest godina.

Alica Petrač slala otovoreno pismo medijima

Alica Petrač, supruga Hrvoja Petrača poslala je jučer otvoreno pismo medijima o molbi za pomilovanje njezinog supruga. U pismu između ostalog navodi kako ih je na obraćanje javnosti ponukalo svakodnevno izvještavanje medija o tom slučaju, te, kako je napisala, 'pojedinih članova Vlade'.

>> Alica Petrač: Vrši se pritisak na komisiju za pomilovanja

'Vidljivo je da čelni ljudi izvršne vlasti, dakle, Vlade Republike Hrvatske isključivo u ovom slučaju vrše pritisak na institucije pravne države, dok se u svim ostalim slučajevima ograđuju, tvrdeći da se ne žele miješati u posao istih i da se mora poštovati trodioba vlasti', tvrdi u pismu Alica Petrač, koja navodi kako pritisak na Komisiju za pomilovanje vrše i pojedini mediji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene