450176
450176
450176
450176
450176

Komadina o Piculinoj izjavi: 'Glavni grad Hrvatske je Zagreb'

  • , 14.09.2016., 15:32
  • Autor:
  • komentara

Tonino Picula iz Strasbourga je potvrdio svoju kandidaturu za predsjednika SDP-a.

 
 
 
 
Zlatko Komadina neće se kandidirati za Milanovićeva nasljednika (Video: Vijesti Nove TV u 14)
Zlatko Komadina neće se kandidirati za Milanovićeva nasljednika (Video: Vijesti Nove TV u 14)

Stranku, kaže, može voditi iako je većinu vremena u europskom parlamentu.

'Mislim da se SDP više ne može voditi s Iblerova trga već treba otvoriti utjecaj ogranaka članstva a to se može poticanjem povjerenja prvo članova, a potom i građana u SDP. Vjerujem da kao predsjednik SDP-a još bolje mogu obnašati posao s pozicijom u europskom parlamentu, ne vidim da jedno isključuje drugo', kazao je Tonino Picula.

Njegov stranački kolega, potpredsjednik SDP-a i primorsko-goranski župan, Zlatko Komadina neće se, s druge stane, ponovno kandidirati za predsjednika SDP-a. Poručio je  da je već bio kandidat najavivši da će podržati kandidata koji će u SDP-u okupljati i uključivati, a ne rastjerivati.

Komadina je na konferenciji za novinare u Rijeci najavio da će podržati nekog od kandidata, ali ne danas. "Tu nije bitan kandidat ili kandidatkinja. Treba vidjeti njihove programe, za što se tko zalaže jer su ovi izbori važni za budućnost SDP-a i socijaldemokracije", poručio je.

Istaknuo je da će podržati kandidata koji se bude zalagao za bolji i jači SDP, koji okuplja i uključuje, a ne rastjeruje, koji se zalaže za promjene u SDP-u, decentralizaciju i demokratizaciju te određenje prema temeljnim vrijednostima. "Antifašizam mora biti svetinja svakog socijaldemokrata, tu nema loptanja ili skretanja“, rekao je i najavio da ni jednom kandidatu neće dati "bjanko mjenicu, jer izbor nije samo tehničko, nego političko pitanje".

Za izborni poraz SDP-a nije kriv samo Milanović, nego cijelo vodstvo stranke

Komadina je ustvrdio da za izborni poraz SDP-a nije kriv samo predsjednik stranke Zoran Milanović, nego da odgovornost dijeli cijelo stranačko vodstvo.

"Naravno da je najodgovorniji, a uz njega su odgovorni i članovi najužeg tima. Odgovornost dijeli cijelo vodstvo SDP-a, razmjerno poziciji u stranci, a najviše njih zbog nečinjenja", rekao je.

Naveo je da on osobno ima odgovornost prema članovima stranke koji su ga podržali u izboru za predsjednika SDP-a, pri čemu su oni koji su ga javno podržali "redom marginalizirani na stranačkoj konvenciji i pri stvaranju saborskih lista".

Komadina je izrazio uvjerenje kako bi SDP, da je na vrijeme prihvatio promjene u stranci, danas bio u poziciji pregovora ili vlasti. "Promjene je proveo HDZ i građani su to honorirali. Čestitam Plenkoviću na izbornom rezultatu, ali ne i na pobjedi, jer izbori još nisu završeni", rekao je.

Od novog vodstva SDP-a očekuje da najprije izmijeni stranački Statut, demokratizira stranku i izmijeni način izbora tijela i organa te sastavljanja saborskih lista, kao i da čvrsto definira programske i političke ciljeve, od kojih se ne smije odstupati.

Upitan hoće li se kandidirati za bilo koju drugu funkciju u SDP-u na državnoj razini, Komadina je odgovorio da je "odrastao u SDP-u i ima moralnu odgovornost da pomogne u demokratizaciji".

'Glavni grad Hrvatske je Zagreb'

Na upit kako komentira izjavu SDP-ovog europarlamentarca Tonina Picule, koji je najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a, da bi stranku vodio iz Bruxellesa, Komadina je kazao da je glavni grad Hrvatske Zagreb, a ne Bruxelles.

Novinare je zanimalo i kako tumači izjavu bivšeg SDP-ovca Slavka Linića da je predsjednik riječkog SDP-a Vojko Obersnel trebao oštro reagirati na Milanovićeve izjave iz predizborne kampanje, poput one o ustaškom pozdravu "Za dom spremni", uvjeren da je to utjecalo na loš izborni rezultat SDP-a.

Komadina je rekao da je Linić "politički vuk koji ima puno iskustva, ali i grešaka". "Veliki dio u tom razgovoru je Linić ispravno rekao, ali ne bih komentirao tko je za što kriv", istaknuo je.

Za dosad najlošiji izborni rezultat SDP-a u VIII. izbornoj jedinici odgovornom smatra "ekipu koja je vodila izborni proces, predvođenu Željkom Jovanovićem". (Hina/T.K.)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se