Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dragi naš hrvatski jezik

'LOL, baš si mi fora, hoču doč kod tebe navečer ;)'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Možda nas je pojelo vrijeme, i možda baš i nismo mjerodavni u ocjeni što bi trebalo biti sexy, a što ne.

Pokopali smo mi mnoge zdravo razumske stvari u mojoj dobroj, maloj Hrvatskoj, pokopali smo drveće s Cvjetnog placa, pokopali BDP, pokopali radna mjesta, domaću nogometnu ligu, a čini mi se da bacamo i grudu zemlje na kovčeg u kojem majčici zemlji putuje hrvatski jezik. I ne mislim pri tome na pad kvalitete književne produkcije, niti mislim na hrpu bljezgarija koje čujem na nacionalnim televizijama, niti mislim na bodeže koji mi uskaču u oči kada otvorim dnevne i tjedne novine.

Pročitajte i ovo Hari, inženjer iz Indije "posao bi išao lakše" Počinju tečajevi hrvatskog za strane radnike: "Moram naučiti jezik kako bih se družio i sprijateljio" Ilustracija Kriza u obrazovanju I oni zabranjuju mobitele u školama: ''Želimo da naša djeca uče, a naši učitelji poučavaju''

Gotovo je, hajde sada svi lijepo sjašite

Tu prvenstveno mislim na formulacije u velebnim sms ili mms porukama, mislim na flertovske strelice odaslane u facebook inboxe, na sva ona čuda koja ljudi izmjenjuju kada ih uhvati zavodničko osvajački zanos, na sve one intimne poruke koje redovno završavaju s tri točkice… Jer, naravno, kada ljude uhvati flert ludilo onda poruke obavezno završavaju s tri točkice, i kada ti žena pošalje takvu poruku, koja završava sa … onda, su, stari moj, sva svjetla na zelenom valu bliješteće zelena, od Savske ceste, pa sve tamo do Džamije.

Bitno je biti 'sexy'

Samo moraš paziti da ne voziš prebrzo, niti presporo, jer na testu dinamike vožnje pali su mnogi junaci. To je stara istina, isto kao i ona da je žena kao crna kugla u biljaru – ako je takneš kada ne treba, sigurno gubiš partiju.

Elem, spletom nesretnih okolnosti, ili možda vlastitim izborom, ne sjećam se više, a nije niti toliko važno, i sam već duže vrijeme stanujem u toj rubrici samaca koji odašilje i prima velebne sms, WhatsApp i Viber poruke, a nije mi niti strano nanišaniti kakvu naočitu, zanosnu damu, pa joj se javiti preko fejsa. Naravno, ne ulazim u red Facebook predatora kojima je to glavni izvor nadanja, ali napravio sam to ove godine nekoliko puta.

I to bi trebalo biti sexy.

Ali nije.

Posljednji dinosaur

Zapravo, možda me pojelo vrijeme, i možda baš i nisam mjerodavan u ocjeni što bi trebalo biti sexy, a što ne. U redu, valjda su odvajkada neke univerzalne stvari bile privlačne, samopouzdanje, osmijeh, dostojanstveno držanje, sjaj u oku… Ali jesam li zadnji dinosaurus kojem se odsjeku noge kada dama, jelte, sroči nevjerojatno smislenu, duhovitu i gramatički ispravnu WhatsApp poruku? I jesam li jedini kojem mrak padne na oči kada mu u facebook inboxu izrastu ovakvi sadržaji:

LOL, baš si mi fora, hoču doč kod tebe navečer ;)

Vidla sam te u subotu tam u klubu al išla sam več doma frendica je išla pa i ja sam odmah ali možda opet u subotu…

Mogli bi u kino igra jedan super film ne znam kak se zove ali frendica mi je rekla da je to sve ok pa bi mogli ić vidit…

Padne mi mrak na oči, pa onda i samopouzdanje, osmijeh, dostojanstveno držanje, sjaj u oku, sve to skupa nema više previše smisla.

Dopisivanje na razini osnovne škole

Nije da sam ja baš neka velika životna prilika. Ostario sam, nisam baš previše bogat, lijep nikada nisam niti bio. I progutao bih mnoge stvari, napravio razne kompromise, ali, zlato moje, možemo li se, za početak, dopisivati kao da smo završili osnovnu školu? Ne moramo preko WhatsAppa voditi elitističke književne polemike, ali hajmo barem ne fulavati padežove.

I ne, te tri točkice na kraju rečenice ne mogu spasiti stvar. Pomažu, ali nisu presudne.
Rekla mi je jedna kolegica da u situaciji u kojoj žena dugo ne odgovara na tvoju poruku to ne znači da ona tu poruku nije vidjela, da je nije dobila i pročitala. To vjerojatno znači da je pokazuje frendicama i da vjerojatno smišljaju strategiju odgovora.

Sve je to u redu. Samo se nadam da je barem jedna frendica lektor po struci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene