Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednički izbori

'Tko može hrvatsku kuću srediti bolje od žene i majke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U subotu ujutro održana je 15. sjednica Središnjeg vijeća HSLS-a na kojoj se članovima Središnjeg vijeća i Predsjedništva HSLS-a predstavila predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović.

'Hrvatska kuća, hrvatska država nije bila nikada u gorem stanju nego danas. Što treba učiniti? Treba dovesti do političkih promjena. Tko može hrvatsku kuću srediti bolje od osobe koja je vani obnašala takve funkcije. Tko bolje od žene i majke. Spremni smo za ženu predsjednicu. Ne samo zato što je žena. Treba na kući otvoriti vrata i prozore', rekao je tom prilikom Darinko Kosor predsjednik HSLS-a. 

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Slika nije dostupna Nezadovoljna je stanjem Kolinda Grabar Kitarović: Katastrofalnih 10 godina SDP-ove vlasti u Sisačko-moslovačkoj županiji

'U zemlji nikada nije bila gora situacija. Pad BDP-a, nezaposlenost. Sve više mladih ne vidi perspektivu. Radnici brinu hoće li imati posao, plaću. Umirovljenici brinu za egzistenciju. Nedostaje dostojanstva. Previše pesimizma i malodušja i zbog toga sam se odlučila za kandidaturu. Neću biti predsjednica političkih elita. Od prvoga dana radit ću na svim pitanjima, što je u mojim ovlastima, da zemlju izvedemo iz krize. Unatoč lošim brojkama izražavam optimizam. Moramo bolje, imamo sve preduvjete. Možemo i moramo bolje', rekla je obraćajući se okupljenima predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović.

Dodala je kako 'nema izgovora kako su ovlasti ograničene'. 'Dosta šutnje koju smo slušali pet godina uz potrošenih 240 milijuna kuna. Da je predsjednik bio čvršći i prozivao Vladu imali bi bolje rezultate. Želim okupiti političke snage oko istog stola. Društvo nikada nije bilo podijeljeno. Želim vratiti zajedništvo kao kad smo oslobađali zemlju', dodala je.

Oštro po predsjedniku: 'Potrošio je 240 milijuna da bi šutio'

Predsjednička kandidatkinja objasnila je onda pojedinosti svog programa. 'Temelji se na pet točaka. Konzultirala sam se s mnogim stručnjacima. Oslonila sam se na rad mnogih ljudi. Dva mjeseca sam putovala od vrata do vrata i slušajući ljude vidjela sam da je Hrvatska nezadovoljna sama sa sobom. Želim potaknuti nadu i optimizam. Nemoguće je da smo pri dnu ljestvice nezaposlenih. Moramo krenuti na posao odmah. Najveći je problem gospodarski oporavak. Nije točno da predsjednik ne može utjecati na gospodarstvo. Ima legitimitet građana i arbitar je. Ako Vlada tapka u mraku i neće onda treba lupiti šakom o stol i sazvati sjednicu Vlade i pitati zašto smo u ovakvoj situaciji. Gospodarstvo je politika. Bitno je da svi budemo uključeni. Kriza zahtjeva hitna rješenja i zato ću odmah kad stupim na dužnost okupiti glavne čimbenike. Zalagat ću se za podizanje poduzetničke klime. Zamašnjak razvoja i novih radnih mjesta su poduzetnici ribari, seljaci, radnici. Tražit cu proglašenje gospodarskog pojasa u Jadranu. Lobirat ću za korištenje sredstava u EU. Sada nam je Europska unija trošak, a ne novac. Lobirat ću za izgradnju LNG terminala i Pelješkog mosta', nevela je između ostalog Kolinda Grabar Kitarović.

'Adminstracija mora biti učinkovita, brza i nekorumpirana. Sada je spora i nepredvidiva. Ne smijemo mijenjati zakone iz dana u dan. Ne možemo neprestano najavljivati nove poreze. Moramo brinuti da zadržimo stabilnost i pomognemo onima koji ne mogu sami. Da brinemo o djeci. Ne možemo dozvoliti da djeca budu gladna. Hrvatska mora biti zemlja gladnih. Moramo raditi da educiramo ljude kako se zaštititi od prijetnji iz susjedstva. Raditi na strateškim dokumentima. Vojnicima vratiti dostojanstvo. Treba nam nulta stopa borbe protiv korupcije. Pravosuđe mora biti neovisno', ističe predsjednička kandidatkinja.

'Duboko sam razočarana vanjskom politikom. Narušili smo odnose sa saveznicima. Ne borimo se za nacionalne interese. Ustrajat ću da obnovimo veze sa saveznicima. Nastavit ćemo pomagati susjedima. Ne podmetati pod tepih. Rješit ćemo otvorena pitanja sa susjedima. Bez Hrvata nema BIH. Želimo da zaživi kao suverena država. Trebamo pomagati našem iseljeništvu. Vanjska politika mora biti u funkciji gospodarskog razvitka. Bit ću prvi gospodarski diplomat. Vaši prijedlozi bit će mi iznimno bitni. Zahvaljujem se na potpori i idemo ka pobjedi za bolju Hrvatsku, zaključila je Grabar Kitarović.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene