Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neshvatljiv apsurd

Koliki gladuju a Hrvati u smeće bacaju na tone hrane!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I ove će godine u smeću završiti tone i tone hrane. Iza nas su blagdani, ali i gomila hrane koju smo pripremili a nismo uspjeli pojesti. Isto je i s hranom u trgovinama kojoj prolazi rok trajanja.

Dobre domaćice tradicionalno za blagdane pretjeraju. Pripreme dvostruko više hrane no što njihovi ukućani i gosti mogu pojesti. Višak završava u smeću. Ma koliko bila ispravna hrana pripremljena kod kuće ili u restoranu ne može se darovati.

Pročitajte i ovo Mesnica - 2 Borba s inflacijom Nazire li se napokon kraj divljanju cijena hrane? Jedna stvar zavarava: "Kod toga smo imali naročito velik rast..." Besplatan obrok, ilustracija Na račun građana Život bez rada: Što je sve potrebno za besplatan topli obrok, ljetovanje za djecu, godišnji pokaz?

'To je po novom Zakonu nemoguće zbog zdravstvene ispravnosti ili moguće zdravstvene neispravnosti te hrane', pojasnila je dr.sc. Zorica Jurković iz Hrvatske agencije za hranu.

Ne bacaju hranu samo domaćinstva. Na tone hrane svakog dana s polica trgovina završi u smeću. Caritas i pučke kuhinje ne smiju primiti ni namirnice kojima je istekao rok trajanja.

'Sigurna i zdravstveno ispravna hrana ne smije biti povlastica. Ona mora biti imperativ za sve, tako i za socijalno ugrožene', dodala je dr. Jurković.

I tako dolazimo do apsurda. Ljudi gladuju, a hrana završava na otpadu. Pojedinci i velike trgovine, svi smo pozvani na veću odgovornost prema hrani. 'Tvrtke moraju biti društveno odgovorne, trebaju brinuti i zbrinuti tu hranu prije nego što istekne rok trajanja', kaže dr. Jurković.

Zakon nikomu ne brani da siromaha pozove na ručak ili hranu daruje prije isteka roka trajanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene