Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Percipirana inflacija

Reporter Dnevnika Nove TV otišao u kupovinu s računom od prije godinu dana. Pogledajte koliko je platio za iste namirnice

Aktualno Galerija Luca, Zagreb Luca, Zagreb Foto: DNEVNIK.hr Goran, Zagreb Goran, Zagreb Foto: DNEVNIK.hr Mirsad, prodavač Mirsad, prodavač Foto: DNEVNIK.hr Percipirana inflacija - 1 Percipirana inflacija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +4 Percipirana inflacija - 2 Galerija 1/9 >>
Znate li što je percipirana inflacija? Glavna je to ekonomska tema u Europi posljednjih dana. Riječ je o poskupljenju kakvo doživljavaju građani u odnosu na stvarnu inflaciju koju pokazuje statistika. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš prije točno godinu dana u kupovinu je otišao s računom iz prosinca 2020. prije nego što su cijene hrane eksplodirale. U srijedu je učinio isto. Evo kakva je naša percepcija inflacije.

Vruće je od prvog ljetnog sunca, ali i od visokih cijena na tržnici.

"Koliko imam novaca, kupim, što ne mogu, odem doma i gotovo", kaže Luca.

"Veleprodaja nam određuje cijene, ne mi, nego veleprodaja i ljudi sve manje i manje kupuju", rekao je Mirsad, prodavač na tržnici.

A kakva je situacija u trgovinama? Pita li se Ministarstvo gospodarstva, od uvođenja eura košarica je skuplja tri do pet posto. Pita li se Zavod za statistiku, u godinu dana hrana je skuplja 13 i pol posto. Kolika je inflacija, ovisi o tome koga pitate.

Glavna je tema u Njemačkoj takozvana percipirana inflacija, to jest iznos poskupljenja koje osjećaju građani. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila ju je staromodnom usporedbom. Prije točno godinu dana kupili su istih 11 osnovnih proizvoda u istoj trgovini po računu koji su pronašli prije početka vrtoglavih poskupljenja.

Pročitajte i ovo Mađarske reakcije - 1 O padu helikoptera Oglasila se i mađarska strana: "Na putu za Hrvatsku je načelnik glavnog stožera"

"Šoping je gotov, vrećica je dobro puna, ali je novčanik prazan. Sve ove proizvode u prosincu 2020. platio sam 181 kunu. Danas 237!" izvijestio je reporter Dnevnika Dino Goleš 2022. godine.

Sada za tim vremenima možemo samo žaliti. Danas su iste namirnice u istoj trgovini 286 kuna ili 6 i pol eura više.

"Ono što je lani bilo ulje, sada su jaja - skuplja su 56 posto. U godinu dana s našeg popisa vrtoglavo je skočila i cijena sira - svježeg i gaude. Top-listu najskupljih zatvara i jogurt - litra je skuplja 17 posto.
Pojeftinilo je tek brašno, i oštro i glatko, za 20-ak centi, te ulje, čak euro. Ali ni te cijene nisu pale na razinu prije divljanja cijena", izvijestio je Goleš, koji je eksperiment objasnio i građanima. Evo kakva je njihova percepcija inflacije na primjeru tog računa.

"Pa, ja mislim da je nekih 30 posto", smatra Božidar.

"Negdje oko 30", kaže i Luca.

"Duplo!" govori Goran.

Pročitajte i ovo Prijavljen profesor u slavonskoj školi Skandal u slavoniji Zašto djeca često ne prijavljuju zlostavljanje? "Uvijek se radi o osobama od povjerenja i autoriteta"

Inflacija s vremenom reže naš standard. Ista vrećica u godinu dana skuplja je 21 posto, a u dvije i pol godine čak 58, javlja reporter.

"Ja sam mislio da je 30, ne bi se iznenadio da je 50", kaže Božidar.

"Preblaga sam. Ne znam više pratiti cijene", rekla je Luca.

"Puno, puno, puno. Za nas radničku klasu previše", ističe Franjo.

Percepcija inflacije u eurozoni, izračunali su ekonomisti, veća je za 9 posto od one stvarne. U Hrvatskoj bismo taj broj lako mogli pomnožiti i 3-4 puta, izvijestio je Dino Goleš.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene