Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O padu helikoptera

Oglasila se i mađarska strana: "Na putu za Hrvatsku je načelnik glavnog stožera"

Aktualno Galerija Kristóf Szalay-Bobrovniczky, mađarski ministar obrane Kristóf Szalay-Bobrovniczky, mađarski ministar obrane Foto: DNEVNIK.hr Mađarske reakcije - 1 Mađarske reakcije - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mađarske reakcije - 2 Mađarske reakcije - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mađarske reakcije - 3 Mađarske reakcije - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Mađarske reakcije - 4 Galerija 1/7 >>
Jedan od dva mađarska helikoptera koji je bio na obuci vraćao se u vojnu bazu Zemunik i pod dosad još nepoznatim okolnostima srušio u kanjonu Čikole. Riječ je o najnovijim i najmodernijim helikopterima s najboljom opremom koje imaju mađarske zračne snage i do sada ih je bilo 20 primjeraka.

Tijekom poslijepodneva oglasila se i mađarska strana. Na putu za Hrvatsku je njihov načelnik glavnog stožera, sve preostale helikoptere ovog tipa prizemljit će do daljnjeg.

Samo sat vremena nakon vijesti o padu mađarskog helikoptera, u Budimpešti je pred medije stao ministar obrane. Izvijestio je javnost, izrazio sućut obiteljima, i dodao: "Na putu za Hrvatsku je general pukovnik Böröndi, mađarski načelnik glavnog stožera sa svojim istražiteljskim timom koji će u suradnji s Hrvatima utvrditi sve detalje ove nesreće", rekao je Kristóf Szalay-Bobrovniczky, mađarski ministar obrane.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ovo morate znati Priča se o regresu? Doznajte imate li na njega pravo i kada ga poslodavac mora isplatiti

Ne otkrivaju nikakve detalje, ne žele potvrditi je li helikopter letio nisko i zapeo za sajlu, poručuju samo kako je mađarska vojska u ovoj misiji uredno sudjelovala godinama, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

"I ovog su puta posadu činili izrazito iskusni vojnici u kombinaciji sa vojnicima koji su tek stjecali iskustvo u vježbama na planinskom terenu. Dok istraga ne bude gotova, preostale letjelice iste konfiguracije neće se koristiti", dodao je mađarski ministar obrane.

O nesreći se putem društvenih mreža oglasila i mađarska predsjednica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novo podrhtavanje Potres blizu talijanske obale Jadrana, osjetio se i u Hrvatskoj: "Umro sam od straha"

"U dubokoj sam tuzi zbog vijesti da su mađarski vojnici tragično izgubili svoje živote u nesreći u Hrvatskoj. Izražavam iskrenu sućut njihovim obiteljima; molim za sve članove njihovih obitelji. Telefonski sam razgovarala sa Predsjednikom RH, zahvalila mu za njegove izraze sućuti i pomoć u spašavanju", napisala je Katalin Novak.

Iz ureda predsjednika neslužbeno se saznaje da je Zoran Milanović isti telefonski razgovor održao i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene