Obavijesti Video Pretražite Navigacija
6. generacija

I dok brojni zanati umiru, oni uspješno rade već 150 godina: "Imamo saonice stare sto godina koje i danas funkcioniraju"

Aktualno Galerija Kolarsko-stolarska radionica - 7 Kolarsko-stolarska radionica - 7 Foto: DNEVNIK.hr Kolarsko-stolarska radionica - 2 Kolarsko-stolarska radionica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kolarsko-stolarska radionica - 3 Kolarsko-stolarska radionica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kolarsko-stolarska radionica - 4 Kolarsko-stolarska radionica - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Kolarsko-stolarska radionica - 5 Galerija 1/7 >>
I dok brojni zanati izumiru, u kolarsko-stolarsku radionicu obitelji Strnad sa 150-godišnjom tradicijom vodi nas reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Prije podosta godina, nije bilo predmeta koji nije prošao kroz Želimirove ruke. Sve se proizvodilo ručno.

Pročitajte i ovo Pokladno jahanje - 2 Šokačko sijelo Plemenite životinje u središtu stoljetne tradicije: "Tko je progutao konjsku dlaku, to ostaje do kraja života" Đakovački bušari - 1 Vrijeme je za zabavu Afrička svinjska kuga je prošlost, otjerale je strašne buše: Pogledajte atmosferu s veselog karnevala u Slavoniji

"Sa kola pomalo došli na držala. Radili smo i stepenice, noževe drvene, od točkova... I saonice smo pravili koje su dobile brončanu medalju, u onoj državi. Imamo saonice koje su čak stare sto godina i još dan danas funkcioniraju i rade", ispričao je Želimir Strnad.

Želimir je u obitelji bio četvrta generacija. Zanat je naučio od svog oca, a njegov pradjed koji je trbuhom za kruhom iz Čehoslovačke, gdje je počeo posao 1872., kolarsku radionicu preselio u Hrvatsku, u srce Slavonije. Danas njegovim stopama već 15 godina posao radi i prapraunuk Mario.

"Danas se bavimo proizvodnjom svih vrsta držalica za ručne alatke. Trenutno ih brojimo preko 100 različitih vrsta", tvrdi.

Mario i obitelj imaju zaokruženu proizvodnju od trupaca do gotovog proizvoda. Njegov obrt broji osam zaposlenih, a planiraju proširiti proizvodnju, čime će otvoriti i nova radna mjesta. Svoje proizvode plasiraju na domaćem tržištu, ali i inozemnom. Trenutno izvoze u Sloveniju, Slovačku i u Kosovo.

A da će tako nastaviti i u budućnosti, i dobiti 6. generaciju, pokazuju vrijedne ruke malenog sina Antuna. Iako, on više voli druge poslove.

"Ja najviše volim usisavati za dečkima zato što ima smeća i fora je", govori stoga. Jer i kad radni dan završi, radionica treba biti spremna za idući. A kako izgleda radionica i što se sve u njoj radi, pogledajte u priloženom VIDEU.

 Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene