Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza

Koji vremenski uvjeti pogoduju požarima, a koji gašenju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što zapravo donosi noć, hoće li vjetar promijeniti smjer i olakšati posao vatrogascima?

Kad je riječ o požarima, nekoliko je bitnih meteoroloških elemenata koji pomažu ili odmažu njihovu nastanku, rasplamsavanju i širenju. Među njima svakako je najvažniji jaka bura. I to iz više razloga. Zbog njezine mahovitosti, promjene brzine i smjera, prvo nije jednostavno predvidjeti gdje će se i kojom brzinom požar širiti, posebno na našem krškom terenu, a uz to vrlo jaka bura iznimno otežava i posao kanaderima. Dobra je vijest da vjetar mijenja smjer na povoljniji zapadni i sjeverozapadni, a uz to u srijedu će biti i dosta slabiji nego danas. Ipak, slabe i umjerene bure može biti još noćas i tijekom jutra.

Pročitajte i ovo Snijeg u Tršću, mjestu u Gorskom kotaru Proljeće na pauzi VIDEO Nevrijeme pogodilo Istru, grom zapalio kuću. U Gorskom kotaru pao snijeg Požar kod Šibenika Radi se na dogašavanju Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca: "Izgorjela je površina od oko 450 hektara"

Samo pogled na podatke s nekoliko meteoroloških postaja Državnog hidrometeorološkog zavoda, i jasno je kako je ovo ljeto u Dalmaciji izrazito sušno. Vrlo malo kiše i iznimno visoka temperatura našu mediteransku vegetaciju čine suhom i lako zapaljivom. Pri tom valja naglasiti, čak i da je kiše bilo nešto više, uz sve toplinske valove koje smo imali i visoku temperaturu i danju i noću, tlo bi svejedno brzo bilo suho i podložno požarima. U takvim uvjetima, uvjetima koje smo imali ovog ljeta i koji su sve učestaliji, vegetacija se suši u jednom danu ili čak i u nekoliko sati.

Klimatske promjene

Dakle, ekstremno visoke temperature još su jedan od čimbenika zbog kojih ćemo u budućnosti vrlo vjerojatno imati probleme s požarima. Uz klimatske promjene o kojima više ne dvojimo, očekuje nas sve više vrlo sušnih razdoblja, kao što je i ovo ljeto, sve više ekstremnih vrućina, toplinskih valova i nejednoliko raspoređene oborine. Posljedično, bit će veća opasnost, a to znači i veći oprez od požara.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene