Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počeli upisi na fakultete

Evo gdje je najveća navala: Koronageneraciji maturanata najpoželjnije zanimanje nije ni programer ni logoped

Izbori maturanata - 3
Izbori maturanata - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Izbori maturanata - 1 Izbori maturanata - 1 Foto: DNEVNIK.hr Izbori maturanata - 3 Izbori maturanata - 3 Foto: DNEVNIK.hr Izbori maturanata - 4 Izbori maturanata - 4 Foto: DNEVNIK.hr Izbori maturanata - 5 Izbori maturanata - 5 Foto: DNEVNIK.hr +4 Miran Šabić Galerija 1/9 >>
Počeli su upisi na fakultete. Korona generaciji maturanata najpoželjnije zanimanje nije ni programer ni do sada popularni logoped, već - kondicijski trener! U 5 smjerova na kojima je bila najveća navala - još je jedan studij povezan sa sportom. Doznajemo koji su novi trendovi te ima li s tim diplomama i posla.

Dok drugi trče od sunca, Marko trči - po suncu! Diplomirani kineziolog mora ostati u formi jer radi kao kondicijski trener sportaša.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna slobodno još 13.000 mjesta Ljetni upisni rok: Pogledajte koji su fakulteti najpoželjniji i gdje je ostalo još mjesta Slika nije dostupna Brojke s ljetnog roka Pravo upisa na visoka učilišta u ljetnom roku ostvarilo 28.605 kandidata

"Kondicijski trener bi prije svega trebao biti dobar psiholog i pedagog, poznavati anatomiju i fiziologiju ljudskog tijela te u konačnici davati dobar trening za poboljšanje motoričkih i funkcionalnih sposobnosti", objašnjava kineziolog Marko Valičević.

Upravo je to zanimanje ovogodišnjim maturantima, gledajući omjer broja prioriteta i upisne kvote, bilo najtraženije.

"Ne vidim se u ni u čemu drugom osim u radu sa sportašima", kaže nam brucoš kineziologije Saša.

"Cijeli život bavim se sportom pa mi je to nekako bilo logično", dodaje Sašina kolegica Alesija.

Još je jedan smjer na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu među pet najpoželjnijih u Hrvatskoj - riječ je o fitness trenerima.

"Oba smjera vezana su za tjelesnu formu, tako da me veseli da ljudi, pogotovo mladi, shvaćaju koliko je rad na tjelesnoj formi važan i za zdravlje i za sve ostale segmente života", govori Luka Milanović s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

Na pitanje ima li posla, odgovora da za najbolje uvijek ima posla.

Nove generacije studenata očito vole vježbati, a čini se i crtati. Među top 5 odabira je i smjer animiranog filma i novih medija na likovnoj akademiji u Zagrebu.

"Animacija pogotovo, ali i novi mediji danas pružaju jako velik spektar mogućnosti zapošljavanja, povezano s videoigricama, montiranjem i slično. To je zapravo budućim studentima jako zanimljivo", kaže Miran Šabić s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

U top 5 su još i fizioterapija u Splitu i u Zagrebu. Nakon dugog niza godina - na samom vrhu nema logopedije. No to je, ističu profesori, zbog novog studija u Rijeci i povećanja upisnih kvota u Zagrebu.

"Logopedi su vrlo traženi i svi oni koji imaju bilo kakav logopedski problem, jezik, govor, čitanje, pisanje, komunikacija, znaju da se nažalost još jako dugo čeka i to je nekakav odgovor na potrebe u praksi", objašnjava Mirjana Lenček s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Gleda li se ukupno najveći broj prijava prvog na listi prioriteta - nema iznenađenja. Najviše mladih želi studirati na Ekonomiji, FER-u, Pravu, Medicini i Strojarstvu. I dok ekonomista i pravnika ima i previše, HZZ je liječnike za ovu godinu naveo kao najtraženije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene