448667
448667
448667
448667
448667

Koalicija "Za premijera": Podići proračun za kulturu na jedan posto

  • , 01.09.2016., 13:05
  • Autor:
  • komentara

'Budući ministar kulture svakako mora povećati udjel kulture u državnom proračunu na jedan posto, a tijekom mandata i na više', poručila je Milana Vuković Runji, kandidatkinja koalicije 'Za premijera' za ministricu kulture.

 
 
 
 
Milana Vuković Runjić, kandidatkinja koalicije
Milana Vuković Runjić, kandidatkinja koalicije

Koalicija "Za premijera" predstavila je u četvrtak u Zagrebu svoju kulturnu strategiju, u čijem je fokusu podizanje izdvajanja za kulturu u državnom proračunu na barem jedan posto te izmjenom poreznih zakonskih regulativa zainteresirati privatni sektor za sudjelovanje u financiranju kulturnih programa.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

"Kultura u Hrvatskoj ima tretman žestokog pića: udjel u državnom proračunu za kulturu trenutno iznosi 0,49 posto, što je na svim razinama, pa čak i na simboličkoj, vrlo tužno i ponižavajuće", kazala je kandidatkinja koalicije "Za premijera" za ministricu kulture, publicistica i književnica Milana Vuković Runjić na konferenciji za novinare u prostorijama stranke Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti.

"S time smo na samom začelju Europe i budući ministar kulture svakako mora povećati udjel kulture u državnom proračunu na jedan posto, a tijekom mandata i na više", poručila je Vuković Runjić, predsjednica Odbora za kulturu Stranke rada i solidarnosti.

Narod koji nema svoju kulturnu povijest, nema ni budućnost, a mi kao mali narod moramo brinuti o svojem identitetu i povijesti "jer upravo kao takvi ćemo biti prepoznatljivi na karti svijeta i Europe – kao zemlja kreativnih ljudi", smatra. 

Stoga je jedna od ključnih smjernica njezine strategije pojačati brigu o nacionalnoj baštini, ali i jednako tako o "onome što se zove kulturne industrije, jer kultura, uz gospodarstvo i turizam, može puniti proračun i pridonijeti našem sveopćem boljitku i napretku".

U tome smislu, istaknula je, bitno je raditi na sinergiji budućih ministarstava – gospodarstva, turizma i kulture - pri čemu Ministarstvo kulture zamišlja "kao jednu stožernu organizaciju, ustanovu koja stvari više ne prepušta slučaju i pojedincima i koja se doista brine, Ministarstvo kulture koje će se osvijestiti za svaku malu sredinu".

"No, da bi to mogli, moramo imati veći proračun", poručila je Vuković Runjić.

Potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti Jelena Pavičić Vukičević, prva na listi koalicije u I. izbornoj jedinici, osvrnula se na financiranje programa u kulturi, ocijenivši kako je ključno kroz programe poreznih olakšica zainteresirati privatni sektor za financiranje tih programa.

"Nije sporno da budžet za kulturu što se tiče državnog proračuna treba biti barem jedan posto. No, tih jedan posto u najvećoj mjeri treba financirati obnovu i očuvanje tradicijske i kulturne baštine, osigurati dostatan budžet za nesmetano funkcioniranje nacionalnih kuća i najvećih kulturnih ustanova", kazala je Pavičić Vukičević.

"Ali tu su i trgovačka društva, velike zaklade i korporacije, poduzetnici koji itekako mogu mati interes u financiranju programa u kulturi, prvenstveno zato što se kulturom stvaraju nove vrijednosti", napomenula je.

Drugačija zakonska regulativa koja se tiče poreza na dobit i dohodak mogla bi osloboditi prostor kako bi ulogu mecena iz prošlosti preuzeo privatni sektor, smatra.

Stranka rada i solidarnosti želi stvoriti okvir u kojemu će to biti moguće, poručila je Pavičić Vukičević. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se