Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HSP, HČSP i Obiteljska stranka

Koalicija Pomak računa na birače od centra desno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska stranka prava (HSP), Hrvatska čista stranka prava (HČSP) i Obiteljska stranka (OB) na parlamentrane izbore u rujnu izlaze zajednički, u koaliciji Pomak, a smisao zajedničkog izasla je bolji izborni rezultat.

Hrvatska stranka prava (HSP), Hrvatska čista stranka prava (HČSP) i Obiteljska stranka (OS) na parlamentrane izbore u rujnu izlaze zajednički, u koaliciji Pomak, njihovi predsjednici u ponedjeljak su potpisali pismo namjere o tome te poručili kako su otvoreni za razgovore i s drugim političkim opcijama koje su im svjetonazorski bliske i politički sukladne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izostaju reakcije službenog Beograda HSP: Nakon Šešeljeve izjave Hrvatska mora utvrditi svoje istočne granice Slika nije dostupna Uvjeren u svoju pobjedu Kujundžić: Samo Josipović ne može poručivati 'ne zna, ne može, neće'

Koalicija Pomak izbornu će sreću okušati u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj te u jednici za dijasporu, kampanju planira financirati članskim prilozima i donacijama te ispoštovati zahtjeve o zastupljenosti žena na izbornim listama.

Od centra desno, ne Ćorić i Đapić

Smisao zajedničkog izlaska je bolji izborni rezultat, 'priznaje' predsjednik HSP-a Danijel Srb i navodi kako Pomak, prije svih, računa na dio biračkog spektra koji se smatra "od centra desnim", demokršćanskim, obiteljski orijentiranim, odnosno na stanke koje nikad nisu odustale od potpore hrvatskim braniteljima, kojima je u osnovi suverenistička hrvatska politika i borba za hrvatske nacionalne interese.

Srb ističe da Pomak želi osigurati u Hrvatskoj višu zaposlenost, uvjete u kojima mladi neće morati napuštati državu jer nemaju posla, a prezaduženi da bi vratili dugove. Uvjereni smo da se to može, kaže Srb.

Vjeruje da će se nova koalicija biti dovoljno snažna da prijeđe prag u osam izbornih jedinica, da će joj se pridružiti i druge stranke o čijim imenima ne želi govoriti, no jasno je da ne računa na HSP-AS i stranku Ante Đapića.

Naime, upitan uključuje li širenje i neke pravaške stranke, Srb uzvraća "ako želite pitati radi li se ovdje o Ćoriću i Đapiću, decidirano 'ne'".

Objasnio je kako s tim strankama ne dijele isti sustav vrijednosti, odnosno žive u dva posve različita svijeta. "I oni će se pozivati na domoljublje, zaštitu nacionalnih interesa, no bitna je razlika što predsjednik Obiteljske stranke i ja živimo od svog rada, ne plaćaju nas porezni obveznici, radimo za njih", tumači Srb. U koaliciji vjeruju da imaju dobar izborni potencijal.

Potvrdio je to "veliki prelazak" iz HSP-AS u HSP, kaže Srb i drži da će idućih dana biti još takvih situacija. Svoje viđenje izbornog potencijala ima i predsjednik Obiteljske stranke, Mate Knezović. "HDZ se pomakao lijevo, ima potencijal hrvatske ljevice, SDP ima jugofašistički potencijal i postoji hrvatska nacionalna opcija koju mi predstavljamo", tvrdi on.

Bit ćemo za lustraciju

Predsjednik HČSP-a Ivan Pandža kaže kako će Pomak zastupati nacionalne interese, za koje drže da ih odavno nitko ne zastupa. Bit ćemo za lustraciju u svim dijelovima života, kaže te tumači da to ne znači da će kažnjavati bilo koga za ono što je činio, ali će nastojati da takvi ljudi ne budu u javnosti, da odlučuju o svemu.

Knezović navodi kako je Pomak "suverenistička opcija", tumači da to znači da se o Hrvatskoj i hrvatskom narodu mora odlučivati u hrvatskoj državi, upozorava da je Hrvatska "izuzetno ugrožena" po svim elementima, pa i demografskom, jer svake godine gubi barem grad od 50 tisuća ljudi.

Priključenje Pomaku najavila je Akcija za bolju Hrvatsku, čija predstavnica Jasna Dautanac posebno apostrofira brigu za hrvatske branitelje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene