447425
447425
447425
447425
447425

Lovrinović: Po gužvama ispred bolnica stječe se dojam da je pola nacije bolesno

  • , 22.08.2016., 12:16
  • Autor:
  • komentara

Koalicija "Jedina opcija" sastavljena od Živog zida, Uvijek Frankeri, Akcije mladih i Promijenimo Hrvatsku predstavila je u ponedjeljak kandidate za 2. izbornu jedinicu čiji je nositelj Ivan Lovrinović

 
 
 
 
Ivan Lovrinović (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)
Ivan Lovrinović (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Naglasak na predstavljanju kandidata koalicija 'Jedina opcija' stavila je na probleme u zdravstvu i rješenja koje nude, poručivši da je potrebno reći stop politizaciji zdravstva te odljevu kadrova u inozemstvo.

Nositelj liste Ivan Lovrinović govoreći ispred ispred Kliničke bolnice Dubrava, rekao je kako se po gužvama ispred bolnica stječe dojam da je pola nacije bolesno te da to govori da je zdravstveni sustav u dubokoj krizi te da predhodne vlade 25 godina nisu ništa osmislile.

Istaknuo je da se za zdravstvo troši 23 milijarde kuna iz državnog proračuna tj. oko 20 posto svih proračunskih rashoda te da ti rashodi zavrjeđuju da stalno budu u fokusu.

Naglasio je kako konačno treba prekinuti "proizvodnju dugova u zdravstvu jer se tu ne zna tko pije a tko plaća". Ocijenio je da je sustav "fragmentiran" te da mnoge bolnice ne bi trebale raditi i da nemaju dovoljan broj liječnika specijalista.

Kazao je kako ova koalicija namjerava zaustaviti proizvodnju dugova postavljanjem novog financijskog menadžmenta. Istaknuo je kako u zdravstvenom sustavu ima previše nemedicinskog i administrativnog osoblja za kojeg bi se u narednih četiri godine trebao osmisliti sustav prekvalifikacija.

Prema njegovim riječima, nemedicinsko osoblje opterećuje sustav s 800 milijuna do milijarde kuna. S druge strane treba povećati broj medicinskog osoblja, nastavio je kazavši da postoje podaci prema kojima postoji potreba za oko 1000 liječnika i oko 4 do 5 tisuća medicinskih sestara i tehničara.

To je onaj zdravstveni sustav koji mi želimo, dodao je. Naglasio je da bi se racionalizacijama u zdravstvu koje oni predlažu moglo povećati plaće medicinskom osoblju oko 30 posto te da bi u sustavu bilo zadovoljnije osoblje.

O problemima zdravstva govorili su i kandidati ove koalicije u 2. izbornoj jedinici Jozo Ezgeta te Dominik Vuletić, a novinarima se obratio i predsjednik Živog Zida Ivan Vilibor Sičić koji je poručio da ova koalicija nije usko fokusirana i ne bavi se samo monetarnom reformom ili švicarskim frankom, već i šire.

Ocijenio je da se javno zdravstvo mora financirati iz javnog novca, a privatno iz privatnog dodavši da danas imamo "stranačke bolnice i javni novac nam odlazi tko zna kuda".

Rekao je da je Most prevario svoje glasače na prošlim izborima i propustio priliku reformirati zdravstvo te mu napravio najveću štetu pogodujući privatnim interesima. Glas za Most je glas za HDZ, zaključio je Sinčić. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.



DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se