Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Knin: Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te 12. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja u Kninu je počela izvođenjem budnice po gradskim ulicama u izvedbi orkestra Hrvatske vojske iz Knina.

U spomen na poginule hrvatske branitelje na gradskom groblju svijeće su zapalili i vijence položili predsjednici Republike, Hrvatskoga sabora i Vlade Stjepan Mesić, Vladimir Šeks i Ivo Sanader te brojni ministri, saborski zastupnici, izaslanstva Oružanih snaga RH, Ravnateljstva policije, braniteljskih udruga te Šibensko-kninske županije i grada Knina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podignut državni stijeg Započela proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti Slika nije dostupna Dan pobjede i domovinske zahvalnosti Građani o sutrašnjem prazniku malo znaju

Nakon svečanog postrojavanja 4. gardijske brigade u vojarni Andrije Matijaša-Pauka te nakon što su razgledali izložbu Hrvatski ratni plakat uzvanici su na čelu s trojicom predsjednika nazočili svečanosti podizanja državne zastave na kninskoj tvrđavi u znak sjećanja na ulazak Hrvatske vojske u Knin i oslobađanje grada prije 12 godina.

U Kninu je ove godine prvi put održan i mimohod hrvatskih branitelja koji su se na taj način željeli uključiti u proslavu Oluje i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. 

U mimohodu, kako je najavljeno, sudjelovalo je više od 1300 hrvatskih branitelja. 

Odjeveni u majice s natpisom Oluja 1995.-2007. koje im je darovalo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti branitelji su nakon postrojavanja u povorci krenuli gradom prema crkvi Gospe Hrvatskog zavjeta gdje će nazočiti misi za domovinu.

U trenutku dok se na kninskoj tvrđavi dizala zastava mimohod
branitelja zaustavio se na stadionu Dinare, a oni su se okrenuli tvrđavi te odali počast zastavi.

Mimo protokola prigodom podizanja državne zastave na kninskoj tvrđavi pojavio se i Ivić Pašalić s 30-ak članova koordinacija stranaka Jedino Hrvatska odjeveni u bijele majice s natpisima Jedino Hrvatska i Dolje Balkan, EU i NATO.

Mesić, Sanader i Šeks o 'Oluji'

Predsjednik Republike Stjepan Mesić danas je u Kninu, komentirajući izjave srbijanskog predsjednika i premijera Borisa Tadića i Vojislava Koštunice o "Oluji" kao zločinačkoj akciji u kojoj je protjerano 200.000 Srba, rekao kako bi
bilo dobro da u Srbiji shvate da je Milošević bio taj koji je
Hrvatskoj nametnuo ratnu opciju, te da, shvativši to gdje je rat
planiran i odakle je vođen, dožive katarzu.

Milošević, dodao je Mesić, to nije mogao sam učiniti, a oni koji su birali njega i njegovu ratnu opciju moraju znati i da odgovaraju za posljedice.

Kad je riječ o onima u Hrvatskoj koji su, kako je rekao, "učinili
nedozvoljene radnje", njih Hrvatska procesuira. Ali, Srbija mora znati jasno reći zbog sebe i svojih građana odakle je počela agresija te tko je nametao veliku Srbiju na račun Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zaključio je predsjednik Mesić.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavio je da je 5. kolovoza dan koji će zlatnim slovima biti upisan u hrvatsku povijest jer su toga dana hrvatski narod, hrvatski branitelji i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman obranili Hrvatsku i oslobodili okupirani hrvatski teritorij i time riješili svoje probleme, a svijet, dodao je, voli one koji sami znaju rješavati svoje probleme.

U Beogradu, istaknuo je premijer, "još nisu shvatili da su oni
izvršili agresiju, a dok to ne naprave i dok se ne suoče s prošlošću, neće biti dobro".

Predsjednik Vlade komentirao je i izjave Milorada Pupovca po kojima bi se Hrvatska trebala zapitati što slavi kad slavi "Oluju", poručujući mu da Hrvatska na današnji dan slavi pobjedu te da on, bez obzira na to što je koalicijski partner, ne može promijeniti povijest.

"Nakon 'Oluje' počinjeni su individualni zločini koje treba
procesuirati, a ne postoji nikakva kolektivna krivnja, a ti
individualni zločini ne mogu baciti ljagu na 'Oluju'. Što Hrvatska prije uđe u EU i NATO to će i njezine pozicije biti čvršće te joj nitko neće moći nametati istinu i prekrajati njezinu povijest", rekao je premijer Sanader.

Predsjednik Mesić podsjetio je pak da je na referendumu za neovisnost Hrvatske bilo 94 posto stanovnika, među kojima i Srbi, a među njima bilo je i onih koji su se u ratu borili za Hrvatsku, o čemu bi, istaknuo je, Pupovac također trebao govoriti.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks rekao je da je "Oluja" bila
najsvjetlija stranica Domovinskog rata, a svi oni koji o svakoj
njezinoj obljetnici pokušavaju svakojakim izjavama to osporiti
"zabadaju glavu u pijesak i pokušavaju napraviti reviziju povijesti".

Ponovio je također kako su u "Oluji" Srbe iz Hrvatske zapravo
potjerali njihovi vođe.

Mesić i Sanader kratko su komentirali i dolazak Ivića Pašalića i koordinacije stranka Jedino Hrvatska na Kninsku tvrđavu za vrijeme dizanja zastave, ističući kako je riječ o "grubom korištenju prigode jedne minorne stranke".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene