Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gužva i poznata lica

FOTO Pogledajte kako je bilo na otvorenju izložbe djela Pabla Picassa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najiščekivanija izložba godine otvorena je u Klovićevim dvorima. Do 7. srpnja u njegovim će dijelima moći uživati svi obožavatelji likovne umjetnosti.

Remek-djela velikana likovne umjetnosti 20. stoljeća Pabla Picassa dostupna su od večeras svim poklonicima koji će doći u Galeriju Klovićevi dvori, u kojima je tu s velikom pozornošću očekivanu izložbu, otvorila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić rekavši kako nas ona uči da radimo stvari koje su veće od nas samih.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Mnoge nikad nisu ispražnjene Tomašević: Od 1. svibnja besplatno će se prazniti septičke jame Slika nije dostupna Jedinstvena izložba Evo kada Picasso stiže u Zagreb: Koštat će devet milijuna kuna!

Ministrica Zlatar Violić ispričala se svima koji nisu mogli biti na svečanosti otvorenja jer su Klovićevi dvori večeras doista bili premali da bi primili sve one koji su se u toj gornjogradskoj galeriji željeli već prve večeri izložbe 'susresti' sa stotinjak slika, skulptura i fotografija genijalnoga Picassa što su ih Klovićevi dvori 'ugostili'' u 12 dvorana na drugome katu. Svi oni pak koji su večeras ipak odlučili vidjeti Picassa, uporno su i strpljivo čekali u dugim redovima ispred Galerije da vide izložbu pod nazivom 'Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz', koja će se moći razgledati do 7. srpnja ove godine.

Ministrica Zlatar Violić istaknula je kako je izložba i prilika da se vidi na koji način trošimo novac poreznih obveznika. Jer, podsjetila je, troškovi izložbe deset puta su veći od ukupnoga hrvatskoga proračuna za kulturu.

>> Izložba u Zagrebu: Otvorena prva slika - portret Dore Maar!

Posjetitelje je podsjetila da svi zajedno možemo zahvaliti sretnim okolnostima što se obnavlja Muzej Picasso i vidjeti ta djela radi kojih bismo inače morali putovati u Pariz jer se radi o onim radovima na koje je sam umjetnik bio posebno 'slab', a i njegova obitelj ih nikada nije htjela prodati.

Stojeći pored kipa velikoga Julija Klovića ministrica kulture rekla je da nas Klović čuva i govori nam kako bismo trebali raditi ono što se ne usuđujemo.

Po riječima ravnateljice Nacionalnoga muzeja Picasso u Parizu Anne Baldassari, koja je izložbu koncipirala, izložba u Klovićevim dvorima veliki je privilegij i odgovornost te je sve pozvala da 'čuvaju' izložbu. Podsjetila je da su prvi kontakti među muzejima ostvareni prije devet godina kada ih je potaknula ljubavna priča slavnoga slikara i umjetnice Dore Maar, kojoj je otac bio Hrvat, te da je izložba zahtijevala puno istraživanja.

Ravnateljica Klovićevih dvora Marina Viculin vjeruje pak da će nas izložba za koju kaže da 'nadilazi sferu zamislivog, a kruna je i začetak velikoga posla', potaknuti da se vinemo u više sfere iznad onog što je ponekad siva svakodnevica.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je izložba povijesni događaj ne samo za Zagreb i Hrvatsku, već i za cijelu regiju, te potvrda da je Zagreb već sada europska prijestolnica kulture. Bandić je, parafrazirajući riječi velikoga francuskog književnika Andrea Malrauxa, istaknuo kako je umjetnost uzvišena misija i univerzalna vizija.

Među brojnim uzvanicima bili su i francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz, potpredsjednici Hrvatskoga sabora Nenad Stazić i Željko Reiner, ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić te izaslanica Predsjednika Republike Zrinka Vrabec Mojzeš. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene