Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost kod obilnijih oborina

Jedni šute, drugi zazivaju hitnu akciju, treći pak ističu da su svi papiri spremni: Što se to događa s klizištem na Pantovčaku?

Pantovčak na klizištu, nema rješenja - 3
Pantovčak na klizištu, nema rješenja - 3 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Pantovčak na klizištu, nema rješenja - 1 Pantovčak na klizištu, nema rješenja - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Pantovčak na klizištu, nema rješenja - 3 Pantovčak na klizištu, nema rješenja - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Pantovčak na klizištu, nema rješenja - 2 Pantovčak na klizištu, nema rješenja - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Pantovčak na klizištu, nema rješenja - 4 Pantovčak na klizištu, nema rješenja - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Pantovčak na klizištu, nema rješenja - 5 Galerija 1/5 >>
Priča oko klizišta na Pantovčaku se nastavlja. Dok iz Ministarstva državne imovine stiže odgovor da je dokumentacija za sanaciju spremna, iz Ureda predsjednice muk, a iz Ureda novoizabranog predsjednika poruka da se problem treba što prije riješiti.

Klizi vrijeme za klizište. Iz ureda novog predsjednika kažu kako ga treba što prije sanirati i to državnim novcem.

Pročitajte i ovo Pukotina na cesti na zagrebačkom Pantovčaku Aktiviralo se klizište VIDEO Od ovoga je krenuo odron na Pantovčaku: Iz asfalta curi voda, pukotina se proširila duž ceste Klizište na Pantovčaku - 1 Aktivirano prije mjesec dana Klizište na Pantovčaku opasno prijeti okolnim kućama: Tomašević objasnio u čemu je problem

„Radi se o značajnom iznosu kojeg treba pronaći u okviru državnog proračuna jer nemam ga u proračunu Ureda. Nekoliko milijuna, ne postoji ta stavka. Međutim siguran sam da će kolege iz Ministarstva državne imovine poduzeti sve što treba“, uvjeren je Orsat Miljenić iz Ureda izabranog predsjednika.

Iz Ministarstva državne imovine odgovaraju da su naručili projektnu dokumentaciju za sanaciju klizišta i da je sada na potezu Ured predsjednice.

Projektnu dokumentaciju Ministarstvo državne imovine proslijedilo je Uredu predsjednice, Sigurnosno-obavještajnoj agenciji i MORH-u na daljnje postupanje. Postupak sanacije klizišta je u nadležnosti tijela koje upravlja kompleksom Predsjedničkih dvora, a to je u ovom slučaju Ured predsjednice, pišu iz Ministarstva.

Poslali smo opet upit Uredu predsjednice o tome kada bi sanacija trebala početi, ali se ne oglašavaju. Nabavili smo i snimke klizišta, na kojima su obilježena i klizišta oko zgrade Vile Zagorje. Snimku nam je ustupila profesorica na Rudarsko-geološkom fakultetu koja se već godinama bavi ovom problematikom. Digitalni prikaz je iz 2013 godine.

„Tom prilikom je na dvadeset kilometara kvadratnih podsljemenske zone otkriveno oko 700 klizišta, što je puno veći broj klizišta nego što je službeni podatak“, objašnjava profesorica Snježana Mihalić-Arbanas.

Kako tvrdi Mihalić-Arbanas, u trenutku obilnijih oborina, takozvani ožiljci klizišta mogu se aktivirati i postati opasni. Aktualna predsjednica i budući predsjednik očito će morati pomno pratiti vremensku prognozu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene